În luna aprilie începe febra înscrierilor a copiilor la şcoli. Pentru a le uşura alegerea părinţilor, dar şi să îi familiareze pe copii cu noua etapă din viaţa lor , unele instituţii organizează “Ziua uşilor deschise”, lucru care s-a întâmplat astăzi la Liceului Teoretic “Mircea Eliade” din Nisporeni. Cei 140 de preşcolari din cadrul a trei grădiniţe au făcut cunoștință cu instituția dar şi cu dascălii. Copii au profitat de ocazie şi s-au aşezat în bănci, iar unii dintre ei au luat în mână cretă şi au scris pe tablă. Entuziasmaţi, aceştia se declară pregătiţi să păşească în clasa întâi.

Cu zâmbetele pe chip și foarte curioși, cei 140 de preşcolari au păşit astăzi pentru prima dată pragul unei școli. Picii au participat la prima lecție din viaţa loc în cadrul căreia au recitat poezii și respectiv au stat în bănci.

După ce au făcut cunoștință cu instituţia și dascălii, copii spun că așteaptă cu nerăbdare clopoţelul din septembrie.

Mi-a plăcut la școală să scriu pe tablă cifre și litere și a socoti. Eu aștept să vin la școală.”
”Mi-a plăcut cum o să învăț. Vreau foarte tare să vin la școală. Aici voi învăța multe obiecte noi.”

Mi-a plăcut comportamentul elevilor și cum este clădită școala și este gândită destul de bine. Sunt foarte nerăbdător și aștept cu nerăbdare să merg în clasa întâi. Sunt impresionat foarte tare de foarte multe lucruri.”
”Mi-a plăcut băncile cum s-au purtat elevii și această clădire. Vreau să învăț despre toate lucrurile și să fiu un băiat isteț.”
După lecţie, micuţii au avut parte de un concert, pregătit de elevii claselor a IV-a. Aceştia i-au asigurat pe colegii mai mici că îi vor ajuta când aceștia vor avea nevoie.

Cu ajutorul nostru, cred că vor reuși să se adapteze. I-aș sfătui să asculte de profesori să nu iasă din cuvântul lor și totul va fi bine.  Liceul nostru are aparataje avansate, cabinete mari și profesori foarte pregătiți.”

O să-i ajutăm și le sfătuiesc ca niciodată să nu se lase de învățătură și mereu să fie cu mâna pe carte. Îi vom ajuta numaidecât că noi tot am fost ca ei și o să-i ajutăm foarte mult cum putem mai bine.”

Și profesoarele de clasele primare îşi aşteaptă cu mare nerăbdare noua promoţie de elevi.

’’Țin să menționez că ziua de astăzi este o zi importantă, o zi frumoasă. Am văzut în ochii copiilor bucurie, entuziasm, lumină. Cu siguranță, noi învățătorii care la anul îi vom lua de mânuțe în clasa întâi ne străduim și îi așteptăm cu brațele întinse,” a spus învățătoarea, Rodica Cheibaș.

Directorul Liceului Teoretic Mircea Eliade, Vasile Văcari spune că  evenimentul este deja o tradiţie pentru instituţia pe care o conduce.

’’Pentru noi, astăzi este o sărbătoare foarte mare. Ați făcut cunoștință cu școala, ați văzut cea mai mare școală din raionul Nisporeni, cu clase spațioase, cu sală de festivități, ospătărie, bibliotecă, cabinete foarte bine dotate și cel mai important cadre didactice bine pregătite. Suntem bucuroși să vă vedem la anul, la careul solemn, la întâi septembrie ca elevi în clasa întâi ca să vă putem acorda niște servicii de calitate și să deveniți oameni mari cu cunoștințe foarte bune,” a declarat  directorul Liceului Teoretic ”Mircea Eliade”, Vasile Vacari.

Alături de copii au fost şi educatorii, care spun că evenimentul este unul util atât pentru copii cât şi pentru părinţii acestora.

”Copii vor face cunoștință cu învățătoarele care îi vor prelua deja în clasa întâi. Aceasta este un parteneriat între grădinițe și școală. Noi permanent colaborăm cu școala și cu alte instituții care ne dau o mână de ajutor în educația copiilor. Copiilor le place la școală și ei așteaptă cu nerăbdare școala,” a menționat  educatoarea grădiniței nr. 2 ”Andrieș”, Svetlana Mămăligă.

”Suntem o mulțime de copii, suntem trei grupe pregătite pentru clasa întâi. Este o practică care am practicat-o de mai mulți ani de zile și este binevenită și pentru copii și pentru părinți ca să vadă condițiile, să vadă profesorii, să cunoască condițiile de activitate. Majoritatea copiilor dacă înainte erau copii care nu doreau să plece la școală, acum toți copii vor să plece la școală cu plăcere,” a afirmat educatoare grădiniței ”Povestea”, Valentina Andronache.

Liceul Teoretic Mircea Eliade va primi în anul şcolar 2019-2020, peste 70 de copii în clasa întâi. În Republica Moldova, şcolarizarea copiilor este obligatorie după împlinirea vîrstei de 7 ani.

Sursa: Canal 2 Nisporeni