Trăiesc în pași de dans modern. Vorbim de membrii unicului ansamblu de acest fel din raionul Nisporeni, ”Phoenix”. În colectiv sunt 40 de dansatori, care evoluează în timpul manifestațiilor din oraș. Visează, însă ca într-o bună zi să cucerească cu mișcările lor publicul din întreaga țară, dar și din afara ei.

Cei 40 de dansatori au vârstele cuprinse între 5 și 20 de ani și sunt din diferite colțuri ale raionului Nisporeni. Pe ei, însă îi unește aceeași pasiune,  dansul modern.

” Mie îmi place foarte tare dansurile, pentru că asta este pasiunea mea. Eu de mică am vrut să fiu mai întâi dansatoare și pe urmă cântăreață la pian”.

”Sunt pasionată de acest dans. Îmi place foarte mult mișcările și nu sunt chiar așa de grele pașii, doar că trebuie mai multă străduință”.

” Pentru mine dansurile moderne înseamnă modul de a-mi exprima sentimentele și trăirile pe care le am. Iar când dansez simt că am putere și încredere în mine. ”

’’Acest stil de dans este pasiunea mea, fiindcă de mult mi-am dorit să practic acest stil de dans și îmi place foarte mult. Visul meu să dansez pe scene, ca toată lumea să mă vadă și să mă duc să călătoresc în alte țări.”

Mihaela Covalenco, în vârstă de 10 ani, din satul Valea Trestieni, vine de două ori pe săptămâna în orașul Nisporeni ca să exerseze, dar și să-și vadă un vis împlinit: să devină o dansatoare celebră în toată lumea.

”Îmi place dansul și vreau să vin zi de zi aici. Îmi place să dansez și vreau să devin o dansatoare pe marele scene. Nu este obositor deloc să dansezi dacă îți place,” a mărturisit dansatoarea Mihaela Covalenco.

Iar Daniel Milea, în vârstă de șase ani, este unicul băiat al ansamblului.

” În fiecare zi,  mă ocup și mă antrenez. Este un dans frumos și energic,” a spus dansatorul, Daniel Milea.

Dansatorii sunt ghidați de către Sergiu Mocanu, de 46 de ani, din orașul Nisporeni. Conducătorul artistic susține că dansurile moderne au fost o noutate și pentru el, după ce ani la rând le- a practicat pe cele populare.

’’Am format grupe de dansatori cu dans modern, care practic în Nisporeni nu a fost până acum, practic noi am încercat să facem o activitate nouă, care nu exista în Nisporeni. De la început îmi era greu și mie, eu credeam că dansul modern este mai ușor, fiindcă mulți ani am condus dansuri populare, dar dansul modern este cu mult mai greu ca cel popular. Este nevoie de mai multă energie și lucrează tot corpul, iar orice mișcare trebuie bine lucrată,” a menționat conducătorul artistic al ansamblului ”Phoenix”,  Sergiu Mocanu.

Acum, ansamblul de dans modern ”Phoenix” se pregătește intens pentru Ziua Femeilor. În data de opt martie, dansatorii vor evolua pe scena Casei Naționale din  orașul Nisporeni.

’’În curând, avem concert pe data de opt martie chiar în Casa Națională, unde se va organiza un concert dedicat femeii. Suntem încadrați în concertul de opt martie. Noi vă spunem cinstit, ne pregătim în fiecare zi, fiindcă orice moment trebuie să fim gata,” a afirmat conducătorul artistic al ansamblului ”Phoenix”,  Sergiu Mocanu.

Iar părinții se bucură că picii lor își petrec timpul în pași de dans, ci nu în fața calculatorului, așa cum fac mulți semeni de-ai lor.

”Eu am un băiat, aici, și are șase ani, și jumătate. L-am adus o dată de două ori și i-a plăcut, mi-a zis că mamă eu mă duc la dansuri, deja el este responsabil, că are de două ori pe săptămână dansurile și mă bucur că îi place. Are cu ce să se ocupe, unde să-și descarce energia.

Lunar, fiecare dansator achită 250 de lei.