Sergiu Cebotari, unul dintre cei mai activi membri ai Platformei „Demnitate şi Adevăr”, a fost condamnat la opt ani de închisoare. Mai mult, el a fost privat şi de dreptul de a desfăşura activitate de întreprinzător pe un termen de până la patru ani. El este acuzat de escrocherie și că a obligat mai mulţi oameni să muncească forțat.

Sentinţa a fost pronunţată de către magistraţii Judecătoriei Ungheni, deşi procurorii au cerut 12 ani de puşcărie.

Sergiu Cebotari a lipsit de la procesul de judecată, iar liderul PPDA, Andrei Năstase, a declarat într-o transmisiune pe o reţea de socializare că acesta se află în străinătate. Avocatul lui Cebotari a declarat că va contesta sentinţa.

„Vom contesta hotărârile judecătorești, evident vom invoca toate încălcările. Domnul Cebotari, vă spun că se află în siguranță”, a declarat avocatul lui Sergiu Cebotari, Angela Istrati.

În iulie 2016, Sergiu Cebotari a fost reţinut de poliție după ce mai multe persoane s-au plâns că au fost obligate de el, în perioada 2011 – 2014, să muncească forţat.

Totodată, o altă persoană l-a acuzat că i-ar fi delapidat averea. Acum doi ani, într-o investigație realizată de jurnalistul Gabriel Călin, mai mulţi oameni s-au plâns că au fost amăgiți de bani de către Cebotari.

„Băiatul acesta foarte bun, toamna ne-a golit definitiv. În 14 au fost 60 de hectare de sfeclă aici după stația de pompare, a luat un milion și 25 de mii le-a pus în buzunar. Moș Ion a rămas fără chiloți, să mă iertați de cuvânt”.

„Are datorii pe salariu în jur la 300 de mii. Am lucrat, dar în schimb n-am primit nimic”.

„Am semănat 80 de ha de floarea soarelui. Am fărmat semănătoarea, tractorul. Trebuia să-mi dea 28 de mii de lei. Ne-au amânat. Veniți mâine, veniți poimâne. Care am rămas oi”.

„Locul tău cum a mai spus cineva, locul tău e la puşcărie, acolo tu ai spus că ti-e nănaşul Filat. Vă rog luaţi-l şi îl închideţi şi rog să fie pus cel puţin, în rând cu Filat, măcar la 20 de ani de puşcărie”.

„El ar trebui să fie la puşcărie, nu să umble cu zgarda ceea la gât şi să zică eu…”

În investigație se mai menționează că Cebotari nu a plătit nici banii mai multor companii din țară, de la care a cumpărat produse.

„Ascunzându-se după persoana juridică, omul de încredere a lui Andrei Năstase a păgubit înafară de oameni şi zeci de întreprinderi de milioane de lei. din Făleşti, Străşeni, Nisporeni, Ungheni, Chişinău de la care a luat petrol, servicii, seminţe pe toată perioada activităţii sale de escroc ordinar. Acesta nu a achitat niciun salariu angajaţilor săi. ducându-i cu vorba şi minţindu-i în cel mai josnic mod. De ce să ne mire, doar e omul Platformei, are de la cine învăţa şi cu cine împărţi experienţa”, a comunicat jurnalistul, Gabriel Călin.

Sursa: Canal 2