În satul Iurceni a fost reparată o zonă destinată popasurilor turistice. Lucrările au fost efectuate în cadrul proiectului  „Valorificarea potenţialului turistic în raioanele Călăraşi, Străşeni şi Nisporeni”, care a fost iniţiat de către Agenţia de Dezvoltare Regională Centru.

35398224_1810609935670109_6950379724954664960_n

Zona amenajată se află chiar în parcul central din localitate. Acolo a fost renovat amfiteatrul, scările, au fost instalate câteva scaune din lemn şi a fost construit un bloc sanitar, inclusiv  pentru persoanele cu dizabilităţi.

Pentru acest proiect au fost alocate 500 de mii de lei din fondul naţional de dezvoltare regională.

„Ţinând cont că în localităţile din preajma acestui sat astfel de popasuri nu există  eram ferm convinşi că acest bloc sanitar îşi va avea menirea şi amfiteatrul îşi va căpăta proporţiile sale pentru evenimentele culturale care se vor desfăşura aici periodic,” a menționat  directorul Agenţiei de Dezvoltare Regională Centru, Viorel Jardan.

Pe lângă aceste lucrări de renovare, autorităţile locale îşi propun să mai contribuie la amenajarea acestei zone.

„Mulţi ani nu a fost reconstruit, reamenajat. Scările erau într-o situaţie gravă, se deterioarau de la an la an. Este o zonă de agrement. Hramuri, diferite petreceri, adunări pe perioada caldă a anului. Dorim să continuăm reparaţia şi să-l aducem în ordine, să-l putem valorifica în sensul adevărat al cuvântului, parc – zonă de agrement,” a specificat primarul comunei Iurceni, Ion Bocan.

38289110_1883062031758232_6695311066173276160_n

Sătenii se bucură de faptul că a fost renovată unica zonă de agrement din localitate.

„E frumos, e plăcut. El şi înainte a fost, dar acum dacă s-a reînoit e frumos şi pentru sat, şi pentru noi, şi pentru lumea care vine, admiră. E plăcut pentru noi pentru că în altă parte nu ai unde te duce. Un concert acolo, se mai întâlneşte lumea,” a spus o localnică.

„Scaunele se prăvăleau, acum se vede că au betonat, au pus. Era mai urât, deplorabil. Acum e ceva bun, s-a făcut mai calitativ,” a afirmat o altă localnică.

„Noi sătenii ne bucurăm de asta, este o mişcare foarte bună, s-au făcut condiţiile mai bune şi aspectul frumos dar şi o necesitate,” a subliniat o locuitoare a satului Iurceni.

„Foarte frumos, eu mă bucur. Eu sunt din satul acesta şi îmi place,” a spus un localnic.

An de an în comuna Iurceni este organizat „Bâlciul olarilor”. Anul acesta evenimentul este la cea de-a 30-a ediţie. La câţiva kilometri de zona acestui popas se află mănăstirea Vărzăreşti şi mănăstirea Hîncu.