Programul „Prima Casă” a devenit atractiv și pentru locuitorii raionului Nisporeni. De la lansarea acestuia, șase familii din raion se bucură deja de propria lor locuință. Conform statisticilor, în mare parte, beneficiarii au ales să procure case la oraș. Printre aceștia se numără și Rodica Tiron împreună cu cele două fiice ale sale.

”Vă invit în locuința mea, propietară a căreia sunt din decembrie. Această locuință mi-am procurat-o prin programul ”Prima Casă”. Aici voi sădi deja flori, din toamnă va fi ca o grădinuță cu flori. Casa urmează să fie reparată deja, o vom repara.”

Rodica Tiron lucrează în calitate de profesoară la gimnaziul “Ștefan cel Mare” din orașul Nisporeni. În prezent, tânăra mamă împreună cu cele două fiici locuiește la tatăl său. Acum câteva luni, aceasta a depus dosarul pentru a beneficia de o locuință în cadrul programului “Prima Casă”. Întrucât activează în sectorul bugetar, Rodica Tiron a fost eligibilă pentru programul “Prima Casă 2”,  în cadrul căruia statul achită jumătate din creditul luat pentru procurarea casei, iar femeii îi rămâne să plătească doar cealaltă jumătate a creditului, plus dobânzile. Acum aceasta așteaptă să se mute la casă nouă.

”Nu am intuit nici pentru o clipă că voi fi și eu unul din beneficiari.  Acesta e visul fiecărui om, să aibă o locuință proprie și m-am gândit de ce nu să am și eu o locuință. Până în prezent locuiesc cu tatăl, cu cele 2 fetițe ale mele și cu tatăl. În toamna aceasta sper să ne găsiți în casă nouă, primăvara și vara vom face un pic de reparație și urmează deja din toamnă să ne mutăm în casă, ” a mărturisit beneficiara, Rodica Tiron.

Rodica Tiron recunoaște că planifica să plece definitiv peste hotare, însă, datorită acestui proiect inițiat de Guvern, a hotărât totuși să rămână acasă. De asemenea, femeia este sigură că și alți tineri vor face la fel.

”Scopul lui principal este de a reține tinerii acasă și eu chiar, dacă mă întrebați acum un an planuri de viitor vă puteam cu siguranță că termin clasa a patra și plec peste hotare, dacă până acum plecam doar vara în planurile mele era să plec definitiv peste hotare. Am sfătuit chiar din colegele mele, care la fel sunt tinere și ele și stau în chirie și chiar una din colege a început deja și ea să adune actele pentru prima casă, ” a spus beneficiara, Rodica Tiron.

Potrivit directorului interimar al Organizației pentru Dezvoltarea Sectorului Înterprinderilor mici și mijlocii, Petru Gurgurov că din cele șase locuințe cumpărate prin intermediul acestui program, doar una dintre acestea se află în satul Zberoaia, iar restul la Nisporeni.

”Este vorba deja de garanții emise, de garanții active. Asta ar însemna că persoanele deja și-au procurat locuințele.  Este vorba de 3 locuințe de tip apartament și 3 case individuale de locuit. Avem 5 cazuri în Nisporeni și unul în satul Zberoaia. Din 6, unul este celibatar, ”  a comunicat directorul general interimar ODIMM, Petru Gurgurov.

Angajații băncilor spun că lunar, cel puțin cinci persoane din raionul nostru se adresează specialiștilor pentru a afla mai multe detalii despre program.

”Lunar oferim consultații circa 5-6 persoane se adresează, pentru a primi o informație primară, pentru a vedea cât de eligibil este pentru acest program. Obișnuiesc, din clienții noștri, dacă să facem o statistică, ar fi totuși locuitori ai orașului Nisporeni,” a afirmat funcționara bancară, Mariana Lazări.

Pentru a aplica la programul “Prima Casă”, doritorii  trebuie să îndeplinească anumite condiții.

”Persoanele fizice care sunt de fapt beneficiarii acestui tip de credit ar urma să aibă vârsta dintre 18 și 45 de ani. Să fie cetățeni ai R. Moldova și să dispună de un post de muncă aici, în țară, iar imboliul care urmeză să-l procure, prin acest credit, trebuie să fie neapărat amplasat pe teritoriul țării. Să fie un imobil finisat, dat în exploatare și înregistrat corespunzător în registrul imobilurilor, iar valoarea să nu depășească un milion lei, ” a menționat funcționara bancară, Mariana Lazări.

Programul guvernamental ”Prima Casă” a fost lansat la 26 martie 2018, la inițiativa premierului Pavel Filip. Până în prezent peste 1400 persoane se bucură de o nouă locuință.