Suntem în prima zi a primăverii, iar asta înseamna că mulți dintre locuitorii raionului Nisporeni au respectat tradiția și au avut în piept simbolul anotimpului, mărțișorul. Unii l-au procurat, alții l-au primit în dar de la polițiștii și voluntarii proiectului ”Bunicii Grijulii”. Iar micuții  grădiniței ”Povestea” din oraș  s-au întrecut la meșterit obiecte alb-roșu și le-au expus în toată splendoarea la o expoziție.

De ”Ziua Mărțișorului”,  picii au dansat, au cântat și și-au arătat cu mândrie obiectele create de ei.

”Noi am făcut câte două mărțișoare roșu și alb și le-am împreunat cu colegii noștri. ”

” Eu am făcut două, am confecționat două. Le-am pus pe copăcel, le-am pus în copăcel alb, pus în ghips, le-am adus în sală.”

Evoluția copiilor, dar și vestitorii primăverii au fost admirați minute-n șir de către educatorii și părinții acestora.

”Foarte bune impresii, foarte super a fost, copiii bravo, expoziția tot îi bravo.”

Tot astăzi, polițiștii au împărțit mărțișoare handmade trecătorilor. Gestul oamenilor legii a impresionat, în special, femeile.

” A venit primăvara, este întâi martie cu toate că este vântul acesta, dar are un miros frumos. Și noi vrem să dăm în dar un mărțișor  și să cunoașteți că poliția mereu este alături de dumneavoastră.”

”Sunt fericită că nu am primit încă de la nimeni niciun mărțișor, fiindcă copiii nu îmi sunt acasă și nu am de la cine, dar așa cineva a avut grijă de noi.”

”Foarte frumos. Se simte că este o zi de primăvară, chiar nici nu am reușit să-mi cumpăr.”

’’Este un gest frumos fiindcă așa gesturi mai rar întâlnim și ne pare că se trezește lumea la ceva mai frumos că s-au uitat de mult aceste tradiții. Este un simplu mărțișor și nu costă așa mult, dar contează mult gestul. Cineva te-a luat în seamă, cineva și-a amintit că sunt femei care trebuiesc luate în seamă.”

Vestitorii primăverii au fost confecționați de către nepoții ”Bunicilor Grijulii” adică persoanele în etate, care îi protejează în fiecare zi pe minori de pericolul străzii.

”Am confecționat un număr de mărțișoare proprii, pentru a arăta că ne interesează activitatea ”Bunicilor Grijulii” și am dăruit mărțișoare, pentru ai felicita cu ocazia de întâi martie și le dorim o primăvară foarte frumoasă și plină de bucurii,” a spus voluntarul, Vasile Gorceag.

Mulți dintre locuitorii raionului Nisporeni afirmă că nu-și imaginează prima zi a primăverii, fără simbolul acestui anotimp.

Consider că orice femeie trebuie să aibă în piept un mărțișor, deoarece el simbolizează puritatea și la fel ca orice femeie el trebuie să fie așezat în piept, deoarece el este un simbol al primăverii și la fel ca orice femeie este atrăgător și frumos.’’

’’Este sărbătoarea primăverii, a frumosului, a reînvierii naturii.”

’’Este un simbol al sosirii primăverii, iar alb și roșu se combină și este foarte bine mai și simțim că natura se trezește, ne trezim și noi.”

Alții, însă au ignorat tradiția.

’’Nu mi-a cadonat încă nimeni. – Ce simbolizează mărțișorul?-  Că vine primăvara.”

”- De ce nu purtați la piept un mărțișor?-  Da cine să mi-l cadoneze acel mărțișor? – Nu are cine.”

Nu port din păcate, nu am reușit.”

Potrivit tradiției, mărțișorul se prinde în prima zi a primăverii și se poartă până înfloresc cireșii. Cele două fire alb și roșu, răsucite, simbolizează triumful asupra răului, al verii asupra iernii și al luminii asupra întunericului.

Sursa: Canal 2 Nisporeni