De acum încolo, persoanele cu probleme de vedere din raionul Nisporeni nu vor mai fi nevoite să plece la Chișinău, pentru stabilirea diagnozei, dar și a tratamentului.

biomicroscop oftalmologic digital

Spitalul Raional Nisporeni a fost dotat cu un utilaj nou, un biomicroscop oftalmologic digital cu cameră foto-video. Aparatul a fost donat de Partidul Democrat din Moldova.

”- Matale, aici, ai avut vreo traumă? – Nu știu, poate când am fost mică, dar așa nu. – Este de mult timp, de mult timp.”

Maria Drumea, în vârstă de 71 de ani, afirmă că vede rău atât la distanță mică, cât și cea mare. Pentru a-și îmbunătăți vederea, pensionara a fost nevoită periodic să meargă la Chișinău, pentru ca medicii să-i stabilească diagnoza și să-i prescrie tratamentul necesar. Dar acum,  pacienta poate urma acestei investigații și la Spitalul Raional Nisporeni.

’’Cu ochii nu vedeam bine și am venit să îmi controlez vederea și avem acum medic că până acum nu am avut medic în Nisporeni și era greu la Chișinău. Eu de aproape nu prea văd și chiar iată de departe primul rând le văd cu ăsta, iar cu acesta văd trei rânduri,” a spus pacienta, Maria Drumea.

’’Ne era foarte dificil. Unul la mână foloseam un iluminat lateral, pentru diagnosticul pacienților și pentru confirmarea diagnosticului pe care îl presupuneam. Era necesar să fie investigate și de un specialist în Spitalul Republican, Policlinica Spitalului Republican. De aceea, pacienții făceau un drum până la Chișinău și înapoi, fiind pacienți în vârstă mai greu se deplasau. Era foarte dificil, iar acum s-a ușurat într-adevăr munca, fiindcă pot să fiu sigură de un anumit diagnostic pe care îl pun pacientului, ” a menționat medicul oftamolog al SR Nisporeni, Carolina Zestrea.

Potrivit doctorilor, noul utilaj de ultima generație permite examinarea minuțioasă a ochilor.

”Era foarte necesar, pentru examinarea pacienților, anume examinarea anexelor ochiului segmentul interior și posterior al ochiului, pentru pacienții, care vin profilactic, cât și pentru cei cu anumite boli oftamologice,  pentru a evolua dinamica bolilor. Fiindcă este dotat cu o cameră foto este bine deoarece putem face o analiză, ceea ce a fost și ceea ce este la momentul actual, ” susține  medicul oftamolog al SR Nisporeni, Carolina Zestrea.

Reprezentanții instituției medicale recunosc că bugetul nu le-ar fi permis niciodată să procure aparatul.

’’Ținând cont că el trebuie să fie instalat într-o cameră obscură automat, susținătorii ne-au oferit și această cameră obscură. Este un aparat foarte costisitor cu care se examinează practic toți bolnavii care sunt consultați de medicul oftamolog și ținând cont de faptul că se consultă zilnic 35, 40 de bolnavi este benefic din punctul de vedere că ei nu sunt trimiși la Chișinău pentru o eventuală investigație,” a afirmat șefa  Secției Consultativă a SR Nisporeni, Nadejda Ulinici.

De la începutul anului, 150 de persoane din raionul Nisporeni au ajuns la evidența medicilor din cauza problemelor grave de vedere. 50 dintre ele au suportat, deja, intervenții chirurgicale.

 

Sursa: Canal 2 Nisporeni