Camera Comunelor s-a pronunţat joi seara împotriva organizării unui nou referendum privind Brexitul, cel puţin pentru moment, relatează The Associated Press, citat de News.ro. Pe de altă parte, parlamentarii au votat pentru amânarea ieșirii Regatului Unit din UE. 

412 parlamentari au votat pentru amânarea ieșirii Marii Britanii din UE până pe 30 iunie, în timp ce 202 au votat împotrivă.

Theresa May trebuie acum să ceară UE extinderea articolului 50 până pe 30 iunie 2018. Dacă UE este de acord, Regatul Unit nu va părăsi blocul european pe 29 martie și ar urma să participe la alegerile europarlamentare de pe 26 mai.

Amendamentul E, al Partidului Laburist, care îi cere lui May să folosească amânarea Brexitului pentru a da Parlamentului timp „să găsească o majoritate pentru o diferită abordare” a fost respins cu o diferență de 16 voturi.

Amendamentul care căuta interzicerea guvernului de a cere Parlamentului să voteze proiectul lui May de ieșire din UE pentru a treia oară a fost restras.

Amendamentul laburistei Hilary Benn care ar fi permis parlamentarilor să preia controlul, pe 20 martie, asupra procesului privind Brexitul a fost respins cu 314 voturi la 312.

Amendamentul privind amânarea Brexitului pentru organizarea unui al doilea referendum fusese depus de Sarah Wollaston de la Grupul Independent.

Poziția oficială a Partidului Laburist era să se abțină de la a vota în vreun fel amendamentul care cerea un al doilea referendum, argumentând că acum nu era momentul potrivit pentru un astfel de vot.

25 de parlamentari laburiști s-au răzvrătit față de poziția liderului partidului votând pentru amendament, alți 18 au votat împotriva amendamentului.

Parlamentul britanic a respins miercuri părăsirea Uniunii Europene fără un acord, slăbind și mai tare poziția premierului Theresa May și pavând drumul pentru un vot care ar putea întârzia Brexitul cel puțin până la sfârșitul lunii iunie, transmite Reuters. După o zi plină de tensiuni, parlamentarii au sfidat guvernul cu un vot de 321 la 278 în favoarea unei moțiuni care exclude sun orice formă un Brexit dezordonat, fără acord.

Sursa: DESCHIDE.MD