Ostașii din raionul Nisporeni care au luptat în războiul din Afganistan și au decedat pe front au fost comemorați astăzi. Autoritățile raionale împreună cu camarazii acestora au depus flori la monumentul eroilor din centrul orașului. Apoi, veteranii au depănat amintiri, iar funcționarii le-au mulțumit pentru actele de curaj și bărbăție de care au dat dovadă.

Nicolae Zarghinea,  de 61 de ani, din satul Iurceni, a fost comandant de pluton în războiul din Afganistan. Veteranul povestește că avea doar 24 de ani atunci, când a ajuns pe câmpul de luptă. Acolo, a trăit  momente de groază pe care nu le va putea uita niciodată și care l-au marcat pentru întreaga viață.

”Făceam serviciul militar plutonier în Ungaria și din Ungaria am fost ridicați cu avionul și aduși în Afganistan. Am fost comandir de pluton în Afganistan, am fost trei ani. Am emoții, fiindcă m-am întâlnit cu băieții. Emoțiile sunt foarte mari și îmi aduc aminte de tinerețe, eu aveam 24 de ani. Eu am fost comandir de pluton, am avut 14 băieți, dar patru băieți au rămas pe câmpul de luptă, ’’ a povestit veteranul războiului din Afganistan, Nicolae Zarghinea.

Astăzi, foștii participanți ai conflictului din Afganistan au retrăit împreună emoțiile de pe front.

’’Eu am făcut serviciul militar în Afganistan după aceea m-am aranjat în poliție și pe urmă am fost la război în Transnistria. Suntem bucuroși că ne-am întâlnit cu care ne întâlnim mai des cu care odată în an. Dar, iată ne întâlnim odată în an și ne pare bine și ne aducem aminte de evenimentele pe care le-am avut triste.”

”Este o zi deosebită pentru noi.”

Președintele raionului Nisporeni, Ghenadie Verdeș, a mulțumit veteranilor pentru vitejia și forțele depuse în acel crunt război.

’’Vă considerăm eroii adevărați și pentru faptul că ați ajuns la familiile dumneavoastră, pentru faptul că ați reușit să vă reîncadrați în viața socială și ați reușit să contribuiți la dezvoltarea comunității noastre,” a declarat președintele raionului Nisporeni, Ghenadie Verdeș.

 

Printre cei prezenți la festivitate s-au numărat reprezentanți ai Organizației Republicane a Veteranilor din Afganistan, ai Armatei Naționale, dar și reprezentanții Inspectoratului de Poliție Nisporeni.  

’’Doresc să aducem un omagiu tuturor celor, care au participat la acel război. Acel război reprezintă o tragedie, pentru că am plătit cu un preț mult prea mare pentru el. Am plătit cu viața cetățenilor noștri. Numai un soldat și o mamă pot spune ce înseamnă pacea, ce înseamnă o viață. Spunem ferm, sunteți eroi,” a menționat  șeful Marelui Stat Major al Armatei Naționale, Eduard Ohladciuc.

’’Noi polițiștii tot suntem militari și suntem solidari cu veteranii războiului din Afganistan. În primul rând le doresc sănătate, le doresc răbdare. Prin ce-au trecut, ei cred că sunt formați, ca caractere și sunt mult mai puternici, ca noi toți,” a spus șeful Inspectoratului de Poliție Nisporeni, Nicanor Ciochină.

 

Apoi cei prezenți au depus flori la monumentul eroilor conflictelor din Afganistan și de pe Nistru.

Totodată,  au asitat la sfințirea construcției proaspăt renovate cu suportul financiar al autorităților raionale.

În războiul din Afganistan din anii 1979 -1989 au luptat 140 de soldați din raionul Nisporeni, iar șapte dintre ei au decedat pe câmpul de luptă.