Au obținut rezultate foarte bune la învățătură pe parcursul lunii februarie, iar munca și ingeniozitatea le-a fost răsplătită. Opt elevi ai gimnaziului ”Grigore Vieru’’ din comuna Iurceni și-au primit prima lor bursă. Asta după ce la începutul anului, consiliul local a decis ca toți elevii, care vor obține note de nouă și zece să se alegă lunar cu o alocație în valoare de până la 150 de lei. Administrația publică locală, speră, ca luna viitoare, numărul beneficiarilor să crească.

Potrivit deciziei, elevii care vor avea zece pe linie vor primi o bursă de 150 de lei, iar cei care vor învăța pe nouă și zece se vor alege cu o alocație cu 50 de lei mai mică. Ion Munteanu este elev în clasa a treia. Luna martie i-a adus piciului primul său câștig și anume o bursă în valoare 100 de lei. Elevul susține că a stat cu burta pe carte, iar rezultatele nu s-au lăsat mult așteptate. Banii câștigați spune că îi va cheltui pentru a procura o minge.

”Astăzi, am primit o bursă pentru învățătură. Mie îmi plăcea să învăț, dar acum îmi place mai mult să învăț. O să-mi cumpăr o minge,” a spus elevul la gimnaziului Grigore Vieru din Iurceni, Ion Munteanu.

Elevii recunosc că posibilitatea de a câștiga o bursă îi motivează să muncească mai mult.

’’Pe mine m-a motivat pentru că încercam să învăț, dar totuși aveam unele scăpări și aveam un pas și după ce a apărut această bursă mi-am pus să fac și ultimul pas ca să reușesc. Eu mă simt destul de bine că am primit această bursă. Eu o să mă strădui să primesc pe cât posibil în fiecare lună această bursă.’’

’’Am emoții foarte bune. O să cheltui pentru a face felicitări pentru opt martie pentru bunici și lui mami.”

Părinții copiilor sunt mândri de ei.

’’M-am bucurat că o să fie așa eveniment la noi la Iurceni. Se străduie și eu mă strădui  ca să învețe mai bine și el se străduie să se laude că face ceva. O să-l ajut să învețe și să primească și bursă.”

Profesorii spun că odată cu decizia luată de autorități, elevii sunt mai cointeresați să își facă cât mai bine temele. Aceștia sunt siguri că numărul elevilor ce vor primi burse va crește.

’’Pe luna februarie au primit opt elevi, au fost cu calificativul foarte bine cu notele nouă și zece, iar acești opt elevi s-au bucurat de această bursă. Ei au devenit mai activi, zilnic se pregăteau de lecții, la evaluări se descurcau foarte bine și în urma rezultatului acești elevi sunt cei mai buni,” a afirmat directorul adjunct al gimnaziului Grigore Vieru din comuna Iurceni, Galina Nani.

Scopul alocațiilor bănești este de a mări numărul elevilor participanți la Olimpiade, dar și de a avea note maximă la învățătură.

”Avem nevoie în țară, în localitate de oameni puternici, oameni învățați. Iată, am împlinit acest vis, acum este prima lună unde am făcut o comisie prin dispoziție care au verificat notele elevilor. Sper ca numărul elevilor să crească lunar și să avem un succes, să fie o stimulare pe viitor și o participare mai activă,” a menționat primarul comunei Iurceni, Ion Bocan.

Gimnaziul ”Grigore Vieru” din satul Iurceni este frecventat de aproape 140 de copii. Pentru oferirea burselor, din bugetul local au fost alocate 15 mii de lei.