O echipă de medici oncologi din Capitală, formată din mamolog,  ginecolog și specialist oncolog de cap și gât a oferit astăzi consultații gratuite pacienților din Nisporeni.

Astfel, pe parcursul acestei zile, 20 de pacienți au avut posibilitea de a efectua toate investigațiile necesare. Vizita doctorilor are loc în cadrul unei campanii naționale de informare a populației, dedicată Zilei Mondiale de luptă împotriva Cancerului.

Maria Cucerescu de 64 de ani, a venit astăzi la Centrul de Sănătate din Nisporeni pentru a efectua o consultație la mamolog. Femeia susține că se simte bine, însă vrea să se asigure că nu are probleme la sâni.

”Am venit pentru o consultație, fiindcă ieri am auzit că vin medicii și am venit pentru consultație. Noi veșnic stăm cu o frică, cu o teamă, aici fiind pe loc, e un lucru foarte bun. Eu am mai făcut mamografia, aici la Nisporeni, iar la mamolog trecem câteodată, noi singuri mai avem grijă să ne palpăm, ” a spus locuitoarea orașului Nisporeni, Maria Cucerescu.

Creșterea de la an la an a numărului de pacienți care suferă de afecțiuni oncologice îi alarmează pe specialiști. Ei spun că anume din acest motiv efectuează astfel de vizite pentru a informa oamenii, dar și de a-i consulta în scop profilactic sau eventual de a depista acele patologii canceroase care pot fi diagnosticate la anumite persoane.

”În general, incidența cancerului crește pe toate localizările, dar cancerul mamar constant este prima tumoare de care suferă pacientele, cu o incidență în creștere. Dacă cu câțiva ani în urmă noi înregistram pe an, în jur de 800 de paciente, atunci în anul trecut numărul acestora este practic 1200-1157 de paciente. Este un număr foarte mare, ceea ce ne îngrijorează. Depistare este, cu părere de rău tardivă, apropae jumătate din paciente se depistează în stadiile 3-4, ” a afirmat medicul mamolog al Institutului Oncologic, Diana Sochircă.

Astăzi, 20 de pacienți din raionul Nisporeni au pășit pragul specialiștilor pentru a fi examinați. Dintre aceștia, nimeni nu suferă de patologii oncologice. Doctorii afirmă că bolile depistate la timp, garantează tratarea lor.

”Spre marele regret pacienții cu tumori în regiunea capului și gâtului, majoritatea sunt formațiuni vizuale care nu necesită careva investigații clinice sofisticate, cu aparataj modern. În aceste cazuri, noi vorbim că este o neatârnare neserioasă a singurului pacient, văzând o tomifiere care nu trece datorită unui tratament, aici apar întrebări și majoritatea se adresează în stare tardive, atunci când procesul de acum e în stadie avansată. 48-50 la sută din pacienți vin în stadie avansată, iar aici să vorbim de un tratament deja nu mai este cazul, ” a menționat șeful Secției Departament Tumori Cap și Gât, Anatolie Bejan.

Specialiștii de la Institutul Oncologic din Chișinău vor oferi consultații gratuite pacienților și mâine. În raionul Nisporeni, la evidența medicilor se află în jur de 900 de persoane care suferă de boli oncologice. Anul trecut, 44 de pacienți au fost răpuși de cancer.