Ne naștem mai puțini decât murim. Anul trecut, în raionul Nisporeni au fost aduși pe lume 489 de copii, cu 12 la sută mai puțini comparativ cu anul 2017. Potrivit specialiștilor, în familiile din raionul nostru se nasc în mediu câte doi micuți. Cea mai gravă situație este în mediul rural, unde, potrivit statisticilor, de aproape trei ori mai mulţi oameni mor decât se nasc.

Veronica Popescu în vârstă de 29 de ani trăiește în comuna Valea-Trestieni. Ea este mamă a trei copii. Mezinul l-a adus pe lume acum cinci luni.

”Mezinul s-a născut în 2018, pe data de 22 septembrie. Suntem o familie fericită, împlinită. Asta e fericirea noastră, e bucuria unei familii, ne bucură copii, nu banii. Sunt viitorul nostru și ne aduce multă bucurie, ne aduce multă dragoste în casă, în familia noastră, ” a povestit Veronica Popescu.

Femeia recunoaște că pentru a crește un copil într-o familie este nevoie de o situație fianaciară bună. Chiar și așa, ea spune că nu și-a imaginat niciodată să aibă doar un micuț. Tânăra mamă afirmă că prin politicile sociale implementate de stat, familiile vor fi încurajate de a crește mai mulți copii.

” Natalitatea este în scădere în ultimii ani, dar noi nu ne uităm la asta, noi muncim, ne străduim să avem pentru noi, pentru copiii noștri, ca să le oferim ceva mai bun, să nu fie lipsiți de nimic. Mai ales că acum guvernarea ne oferă câte 200 de lei pentru un copil, noi având trei copii, o să avem 600 de lei și suntem mulțumiți.  O să ne fie de ajutor cât de puțin,” a spus Veronica Popescu.

Specialiștii Serviciului Statistică Nisporeni afirmă că de la an la an, tot mai puțini copii se nasc în raionul Nisporeni. Astfel, în 2018 au fost aduși pe lume 489 de copii, cu 66 mai puțini, comparativ cu anul 2017.

”Conform datelor preliminare în ianuarie-decembrie 2018, în raionul Nisporeni au fost înregistrați 489 născuți-vii, cu 66 mai puțin sau cu 11,9 la sută mai puțin comparativ cu aceeași perioadă a anului 2017. Rata natalității constituind 8, 3 născuți vii la 1000 de locuitori, ”  a comunicat șefa Serviciului Statistică Nisporeni, Mariana Țopa.

Situația este alarmantă în raionul nostru și la capitolul mortalitate. Anul trecut au decedat 743 de persoane, cu  140 mai mult  față de 2017. Din acest număr, trei copii au murit până la vârstă de un an.

”În anul 2018 în raionul Nisporeni au fost înregistrate 743 cazuri de deces, cu 23, 2 la sută mai mult comparativ cu 2017. Rata mortalității constituind 12, 6 decedați la 1000 de locuitori. Conform acestor indicatori sporul natural în anul 2018 s-a redus față de anul 2017 de 5,3 ori, ” a menționat șefa Serviciului Statistică Nisporeni, Mariana Țopa.

Potrivit datelor Biroului Național de Statistică, în primele nouă luni ale anului trecut s-au născut aproximativ 25 de mii de copii, în timp ce au decedat 27 de mii de persoane. Iar în 2017 au fost aduși pe lume, peste 33 de mii de copii, în timp ce au murit aproximativ 35 de mii de oameni.