Satul Boldurești va avea propria monografie.  Un preot, originar din localitate, dar care trăiește de ani buni în raionul vecin, Ungheni, s-a oferit să o realizeze din propria inițiativă. Și asta pentru că –și iubește nespus de mult localitatea în care a crescut și vrea să o facă   faimoasă în țară, dar și peste hotarele sale.

Ștefan Râmbu, de 36 de ani, a plecat din satul de baștină, acum 20 de ani, atunci când a fost îmatriculat la un liceu de peste Prut. Tot în aceea perioadă, el spune că a apărut dorința sa de a realiza monografia, dar pe care a început să o transforme în realitate abia anul trecut deoarece nu a avut nici timp, dar nici bani.

’’De fapt, gândul acesta de-a scrie o istorie a satului Boldurești s-a înfiripat cumva prin anii de liceu, dar a fost poate ca o adiere de vânt atunci, însă s-a înfiripat acest gând de-a face această monografie pe când îmi făceam studiile la Universitatea Ovidius din Constanța. Aflând frumoasele date istorice care se leagă de acest sat personalitățile remarcabile care le-a născut acest sat cumva am fost intrigat într-un mod plăcut și m-am gândit ca să încep să fac această monografie,” a mărturisit preotul Catedralei Episcopale din orașul Ungheni,   Ștefan Râmbu.

Ștefan Râmbu spune că  lucrarea va avea 300 de pagini, iar în ea se vor regăsi istoria, dar și toate locurilor pitorești din sat, cum ar fi: Dealul Morii, Dealul Ieșilor și Dealul Țiglei.

’’În atestarea din 1426 la 12 august inițial această comunitate s-a numit Păduceni ca mai apoi de la Vornicul lui Ștefan cel Mare Boldur să aibă actuala denumire de Boldurești.Toponimele acesteia sunt foarte multe, aș menționa doar câteva: Dealul Morii întrucât și-a luat această denumire de la cele patru mori de vânt. Dealul ieșilor în partea respectivă, Dealul Țiglei sunt multe multe alte toponime care vor fi incluse în această carte, ”  a povestit preotul Catedralei Episcopale din orașul Ungheni,   Ștefan Râmbu.

Ștefan Râmbu spune că a cules informații de la localnicii în etate, de la biserică,  dar și de la muzeul din sat.

’’Cu siguranță voi lua multe acte de aici s-au mai bine spus și de poze mă voi folosi ca de altfel m-a impresionat că este chiar copia, originalul actului care indică apariția satului Boldurești. Și bineînțeles, că sunt foarte multe acte care cu siguranță îmi vor servi și îmi vor fi de mare ajutor cu atât mai mult că datele pe care le-am obținut de la arhiva de stat sunt mai mult până spre al doilea război mondial,” a menționat  preotul Catedralei Episcopale din orașul Ungheni,   Ștefan Râmbu.

’’Suntem dispuși să venim cu toată informația care o avem cu tot suportul cu tot sufletul. Fiindcă în sfârșit, cineva a început să lucreze asupra monografiei și informațiile, care le avem de la tăticu,  cred că toate le vom pune la dispoziția părintelui Ștefan. Și îi mulțumim și să fie cu Doamne ajută. Suntem dispuși cu tot să ajutăm și informație în format electronic care o avem și cea de pe panouri, ’’ a spus directorul muzeului din satul Boldurești, Aliona Postu.

Vestea că satul Bălăurești va avea o monografie a ajuns deja la urechile sătenilor. Iar aceștia spun că abia așteaptă să o răsfoiască.

’’Aici trăim, aici ne-am născut cui nu-i place de satul lui și de pământul lui. Am așa niște amintiri acolo sub pădure trăiam avem o toloacă așa mare și ne strângeam. Pădurile noastre sunt mari, interesante sunt locuri pitorești sunt poiene.’’

’’La noi toate locurile sunt frumoase. Noi am lucrat în colhoz de mititei și ne duceam în Corpoceaia cea mai frumoasă, Boldureștii vechi.”

’’Aici m-am născut aici am trăit aici am lucrat. Mă mândresc cu satul Boldurești.’’

 

Preotul a realizat aproape jumătate din lucrare și speră că aceasta va fi gata până la sfârșitul anului. Monografia va fi tipărită în o sută de exemplare și va distribuită principalelor instituții din sat. Pentru realizarea sa,  autorul va cheltui în jur de 20 de mii de lei.