Noroiul și ciubotele de cauciuc vor rămâne, în curând, o amintire pentru locuitorii ai cinci străzi din comuna Iurceni, raionul Nisporeni.  Drumurile sunt în plin proces de reparație, după ce lucrările au fost suspendate, la sfârșitul toamnei trecute, din cauza temperaturilor scăzute.

Ion Podaru, în vârstă de 49 de ani, spune că  drumurile erau într-o stare deplorabilă, iar deplasarea pe ele era dificilă atât pe jos, cât și cu mașina. Lucrurile se complicau și mai mult, după căderea ploilor.

”Off, tare greu, tare greu, iată eu am mașină deja nu știam. în fiecare an schimbam ”hodovaia”. Și iată așa, ne străduiam și noi când era mai uscat ieșeam, când ploua scoteam mașina la deal, acolo la trasă. La mine, soția lucrează la grădiniță și pe glod, prima cărare o făcea ea,” a spus locuitorul comunei Iurceni, Ion Podaru.

Mulți dintre locuitorii comunei Iurceni susțin că au așteptat ani buni că străzile să fie renovate cap-coadă.

’’Noi trăiam foarte greu aici, aici a fost glod mare. Mai binișor deja, copii la școală, la grădiniță se duc. Aici, nu a fost niciodată așa cum este acum. ”

’’În sfârșit scăpăm și noi de glod, fiindcă era mama glodului, aici, pe acest drum, dar acum bodaprosti că îl fac. Glod era cât lumea, trebuia tractorul, dar nici nu intrau mașinile dacă ploua gata. Trebuia să mergi pe iarbă, pe împrejur să ieși pe la șosea. Deja nu mai ieși în caloși, sigur că o să ne fie mai ușor.”

Patru muncitori lucrează cu spor la încheierea renovării celor cinci străzi.

’’Mergem mai departe să punem capacele la canalizare și deja merge ultimul strat de pietriș. Și ploaia un pic a trebuit ca la presărarea pietrișului trebuie udat și un pic a fost ploaie și asta ne-a ajutat mult.’’

Arterele se întind pe o distanță de aproape un kilometru, iar drumarii dau asigurări că reparația lor va fi încheiată la începutul verii. Potrivit autoritățile publice locale, ele sunt betonate, după o tehnologie nouă, rar întâlnită în Republica Moldova.
”Este o tehnologie din beton vibrocelendrat, un exemplu aș putea spune,  da, cum sunt drumurile la aeroporturi. Este o tehnologie mai durabilă chiar și ca asfaltul. Este un drum ce leagă accesul direct înspre drumurile asfaltate, înspre drumurile betonate din Iurceni,” a comunicat primarul comunei Iurceni, Ion Bocan.

Totodată, Ion Bocan a declarat că va fi construit un pod, astfel încât apa acumulată în timpul precipitațiilor abundente să nu le mai dea bătăi de cap localnicilor.

’’Totodată porțiunea dată include și construcția unui podeț, deoarece apele în timpul ploilor să nu nămolească. S-a construit un pod care este inclus în costul acestui proiect. Era un pod improvizat care permanent se nămolea și aducea doar disconfort locuitorilor,” a specificat primarul comunei Iurceni, Ion Bocan.

Toate lucrările costă peste trei milioane de lei. 80 la sută din bani au fost alocați din Bugetul de Stat, iar restul – de către administrația publică locală.