Locuitorii raionului Nisporeni, care suferă de boli cardiace nu vor mai fi nevoiți să plece la Chișinău pentru a fi consultați de medicii de acolo. Spitalul dispune de un cardiolog, după ce nu a avut niciodată un asemenea specialist. Asta deși raionul Nisporeni deține locul întâi în țară privind numărul acestor bolnavi.

Ilarion Adam, de 70 de ani, afirmă că a simțit în ultimele zile dureri puternice de inimă, în urma unei răceli grave. În consencință, pensionarul a venit la Spitalul Raional Nisporeni pentru a fi examinat de cardiolog, dar a fost internat pentru câteva zile.

”Am avut gripă și de la gripă a coborât la piept, la plămâni. Am avut durere de oase și mă sufocam. Numai că este bine este aici și se lucrează bine și este bine. Nu trebuie să fac un drum la Chișinău, iată, avem aici, ” a spus  pacientul, Ilarion Adam.

Iar Galina Șaptesate, în vârstă de 72 de ani, suferă de ani buni de inimă. Pensionara a venit la spital, ca să solicite îndreptare pentru cardiologul de la Chișinău, dar a aflat cu stupoare că poate să fie consultată și de specialistul de la Nisporeni.

” Până acum,  eram nevoită să plec la Chișinău, dar mi-au spus că pot fi consultată deja și la Spitalul Raional Nisporeni. Desigur, că este mult mai bine, este mai comod pentru că nu voi mai cheltui banii, dar și nu voi pierde timpul,” a spus pacienta, Galina Șaptesate.

Instituția medicală dispune din decembrie anul trecut de un cardiolog, dar și o secție specializată.

’’Este o metodă nouă acum pentru spitalul nostru,  invazivă nedureroasă, pacienții vin, trec nu este nevoie de o pregătire specială pentru investigație. – Până acum unde erau nevoiți să plece pentru o examinare? – Erau nevoiți să plece la Chișinău, la noi nu era, respectiv la Chișinău trebuia din timp, programările erau foarte lungi și trebuiau să aștepte o perioadă mai lungă de timp,” a menționat medicul SR Nisporeni, Aliona Ciuș.

Reprezentanții instituției medicale declară că un specialist în domeniu era necesar, mai ales că raionul Nisporeni ocupă locul întâi în țară privind numărul pacienților, care suferă de boli cardiovasculare și de inimă.

”Cu ajutorul acestei investigații noi putem stabili un diagnostic, putem monitoriza bolnavul înainte de tratament și după tratament,” a afirmat șefa Secției Consultativă a SR Nisporeni, Nadejda Ulinici.

Anul trecut, aproape 690 de persoane din raionul Nisporeni au decedat din cauza bolilor de inimă și alte 370 din cauza celor cardiovasculare.

Sursa: Canal 2 Nisporeni