Elevii Școlii Profesionale din orașul Nisporeni vor studia minuțios tainele producerii licorii lui Bachus. Instituția de învățământ a fost dotată cu un laborator pentru procesarea strugurilor. Inaugurarea acestuia a avut loc în prezența ministrului Agriculturii, dar și a finanțatorilor.

Laboratul didactic cu suprafața de 360 de metri pătrați se afla în curtea Școlii Profesionale. Clădirea are peste zece camere, între care spații pentru lecții practice, teoretice, dar și un magazin.

”Aici, sunt o producție de vinuri care noi le-am avut. Iată, vinurile care au fost apreciate în Asia, au rămas doar ca colecție, cu părere de rău, toate au fost comercializate”.

Totodată, aceasta are un depozit pentru păstrarea vinului.

”Aici, sunt ținute în dependență de tehnologia pe care o avem noi. Până la șase luni de zile se țin în aceste butoaie. Apoi se duc la îmbuteliere și apoi în realizare”.

Cei 88 de elevi, care învață meseria de viticultur-vinificator-pomicultor vor avea posibilitatea să analizeze, proceseze strugurii, dar și să producă vinuri. Printre aceștia se numără și Maxim Ursu, de 18 de ani, din raionul Nisporeni. Tânărul spune că lecțiile practice vor fi de acum încolo mai interesante și mai productive.

” Vor fi mult mai eficiente și mult mai logice lecțiile pentru noi și mai bine le vom înțelege,” a spus elevul Școlii Profesionale din orașul Nisporeni,  Maxim Ursu.

Iar directorul instituției de învățământ, Dumitru Lupei, a declarat că datorită noului laborator va crește interesul tinerilor pentru această profesie.

”Noi avem un credo al nostru, un obiectiv strategic care se numește de a motiva tineretul, de a parcurge pe acest parcurs agricol. Va crește și calitatea formării profesionale, asta este sarcina noastră de bază, anume calitatea formării profesionale”, a menționat directorul Școlii Profesionale, Dumitru Lupei.

La inaugurarea laboratului au fost prezenți demnitari din țara noastră, dar și din străinătate.

”Sunt convins că acest proiect va contribui la creșterea atractivității Școlii Profesionale din Nisporeni, în așa fel, ca să avem mai mulți elevi, mai mulți specialiști, mai mulți producători agricoli, care vor necesita de-a lungul timpului serviciile oferite în cadrul acestui laborator,” a declarat ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Nicolae Ciubuc.
”Acest proiect a fost implementat pentru dezvoltarea sectorului vitivinicol. Totodată, pentru a verifica calitatea și cantitatea strugurilor produși”, a afirmat directorul oficiului BEI în Republica Moldova, Antonio Castillio.

La eveniment a fost prezentă și conducerea raionului Nisporeni, care afirmă că datorită construcției se va dezvolta infrastructura acestei zone.
”Prin acest laborator didactic, eu cred că noi vom reuși în scurt timp să readucem acea imagine care am avut-o odată și care o avem datorită faptului că ați menționat și dumneavoastră că Școala Profesională a obținut deja distincții cu vinurile produse, aici, în instituție”, a declarat președintele raionului Nisporeni, Ghenadie Verdeș.

După ce au vizitat laboratorul de înaltă performanță, oaspeții au gustat din cele mai bune vinuri, fabricate în cadrul instituției de învățământ. Acestea se numesc Crescendo și au fost apreciate de-a lungul timpului cu opt medalii la expozițiile desfășurate în străinătate.

” Vinul are o nuanță și o aromă. Este un vin cu un volum bine determinat.”

Oaspeții au apreciat calitatea băuturilor produse la Școala Profesională din orașul Nisporeni. Iar mulți dintre ei au ținut să-procure mai multe sticle de vin.

” Pot să spun că este un vin extraordinar de bun. Cunosc și istoria lui și istoria școlii și vreau să spun că este un vin care este apreciat nu doar de amatori ca mine, dar și la nivel profesional. Eu am cumpărat două deja, o Fetească Neagră și un Pinoit Noir. Ele sunt vinurile care le-am încercat și în altă vreme și îmi plac foarte mult”.
Ulterior, oaspeții au urmat o tradiție a Școlii Profesionale din orașul Nisporeni: au semnat și au lăsat mesaje de felicitare în cartea de vizită a instituției.

Laboratorul a fost înălțat într-un an. Construcția sa a costat 750 de mii de euro, bani oferiți de Guvern și Banca Europeană pentru Investiții.