Femeile au fost omagiate ieri și în cadrul festivalului pascal ”Mâinele Mamei” din orașul Nisporeni. Vizitatorii au avut parte de un spectacol muzical, expoziții cu vânzarea obiectelor meșteșugărești, dar și a deliciilor culinare. Banii, adunați în urma vânzărilor, au fost donați la doi copii din urba noastră, care suferă de boli nemiloase.

Zeci de gospodine s-au întrecut la prezentarea bucatelor tradiționale pe care le-au gătit, după recetele moștenite din străbuni.

”Astăzi am venit cu masa tradițională, care înainte bătrânii noștri. Mămăligă, friptură de cârlan de purcel. Mămăliga, care se mânca cu smântâna cu brânză de oi, cașul proaspăt de oaie. Tot ce se va vinde se va da acestor doi copii și sperăm ca să fie și ei bucuroși”.

” O mână de gospodine brave care am gătit chiar astăzi noapte. Avem mâncare pregătită în cuptor: pâinică coaptă și sarmalii. Avem chismanul: o mâncare foarte veche, asta-i piță modernă iată, pizza de cândva. Avem cărnuri, măliguță, brânzică, răciturele”.

Iar meștegurarii și-au expus obiectele confecționate cu multă dibăcie.

”Am un grup de elevi care participă la cercul de traforare manuală lemn și le-am povestit care este situația și ei au hotărât să participe și din ceea ce pot ei face ca să doneze”.

Evenimentul a adunat participanți din peste 30 de sate din patru raioane ale țării. Fiecare localitate a amenajat o Casă Mare, iar episcopul de Ungheni și Nisporeni a mers pe la fiecare dintre ele.

”Casa mare la un creștin trebuie să fie împodobită la Învierea Domnului cu dulciuri, cozonac, pască, ouă boite și trebuie să fie în casă icoana, candela și cartea de rugăciune”, a declarat episcopul de Ungheni și Nisporeni, Petru.

Festivalul a fost vizitat de zeci de oameni din diferite colțuri ale țării. Mulți dintre ei au plecat acasă cu pungile pline de cumpărături.

” Nu am mai participat și este pentru prima dată, dar este foarte, foarte frumos. Nici nu m-am gândit că este la noi în Moldova așa ceva”.

” Am procurat chipul Sfântului Nicolae, deoarece casa noastră este sfințită în numele ocrotitorului și aici avem binecuvântarea casei și de asemenea pentru copii”.

” Ca anul acesta așa de pregătit niciodată nu a fost, foarte frumos. Fericit de femeile acestea care muncesc și fac așa lucruri frumoase, delicate, nici cuvinte nu am. Mi-a plăcut împletiturile, cusuturile, prosoapele.”

Printre vizitatorii evenimentului s-a numărat și un grup de tineri din India, care studiază la Universitatea de Medicină din Chișinău.

”Mi-a plăcut foarte mult mâncarea tradițională. Am fost surprinși să aflăm că aceasta este pregătită în cuptorul cu lemne, ci nu în cel electric, așa cum se întâmplă acum în India. Ne-a plăcut să aflăm că cineva a gătit-o cu mâinile și este foarte gustoasă”.

La sărbătoare au fost prezente și conducerea orașului, dar și a raionului.

”Această frumoasă sărbătoare care se petrece în fiecare an și dă curs pentru mai mulți credincioși de a fi mai aproape de tradițiile noastre de a promova tradițiile creștine,” a menționat  vicepreședintele raionului Nisporeni, Sergiu Sococol.

”Noi scoatem în evidență mâinile mamei care ne adorm, care ne hrănesc și care ne fac semnul crucii când ne pornim la drum. Acestea sunt elementele cele mai importante în creșterea unei societăți sănătoase, în creșterea unei generații puternice,” a declarat primarul orașului Nisporeni, Grigore Robu.

Banii adunați în urma vânzărilor au fost donați unui băiat, de șapte ani, care suferă de cancer, dar și unei fetițe, cu doi ani mai mică, diagnostică cu autism. Mama ultimei spune că sursele financiare îi vor fi de mare folos.

”Mergem la un centru și el costă lunar 6000 de lei, plus cheltuielile care le mai avem, drumul. Avem nevoie de un tratament care ne costă scump, 1500 de lei, pentru ca să o menținem să fie mai mult liniștită. Cheltuielile sunt foarte mari și vreau să-mi ajut copilul ca ea să poată să fie un om ca toți ceilalți, să poată vorbi și să meargă la școală”, a spus mama fetiței, Ina Maximov.

Cea de-a 14-a ediție a festivalului a avut un scop caritabil, dar și a marcat Ziua Mironosițelor. Așa că la final, fețele bisericești au dăruit flori femeilor.

Evenimentul a fost organizat de Episcopia de Ungheni și Nisporeni împreună cu Primăria, dar și Secția cultură a Consiliului Raional Nisporeni.