”Dor de Codru” este noul traseu turistic din Republica Moldova, care conține trei localități rurale. Printre ele se numără și comuna Ciorești din raionul nostru.  Acesta a fost amenajat cu sprijinul localnicilor, care au deschis pensiuni sau ateliere meșteșugărești, unde străinii sunt așteptați să ne cunoască cultura, gastronomia, tradiția și istoria. A fost inaugurat la intrarea comunei Ciorești, unde a fost construită o poartă de toată frumusețea.

„Am revenit recent de peste hotare și îmi place foarte mult proiectul, care l-a organizat primarul nostru, mă bucur de frumusețea acestei porți. Sper că satul nostru îi va atrage pe turiști.”

„Este poarta speranței și noi tot sperăm să aibă loc o schimbare, pentru că la noi în Moldova se uită toate tradițiile, cultura noastră rămâne în umbră, dar eu cred că prin așa proiecte noi vom reînvia toate tradițiile și valorile noastre.”

Autoritățile locale susțin că de astăzi poarta este cartea de vizită a comunei Ciorești.

„Aceasta este cea mai mare poartă din Republica Moldova. Acesta este un proiect de suflet, pentru localitate, este un proiect important, fiindcă va deschide perspective de dezvoltare a turismului,” a menționat primarul comunei Cioreștiraionul Nisporeni, Valeriu Guțu.

  Localnicii s-au pregătit ca la carte pentru turiști. Aceștia au pus pe roate pensiuni angro-turistice, unde oaspeții străini vor putea face un popas și gusta din bucatele tradiționale.  De pildă, Iulia Axente a amenajat casa veche de peste 100 de ani pe care a moștenit-o de la părinții săi.

„Doresc să ne vadă și să ne cunoască mai multă lume. Bucătăria tradițională, pot să le ofer și cazare acum iarna până la 3- 4 persoane, iar vara șase și mai mulți,” a comunicat  proprietara pensiunei din Ciorești, Iulia Axente.

 

Iar olarul Zaharia Triboi va oferi lecții de meșteșugărit în atelierul său.

„Parcă m-am născut a doua oară. Știți sunt bucuros că am așteptat o viață așa un eveniment, îmi pare incredibil. Ne dorim ca să ne viziteze lumea și să cunoască mai bine ceramica noastră,” a spus meșterul popular din Ciorești, Zaharia Triboi.

Un alt obiectiv turistic este ”Casa Mierii” din comuna Micleușeni, raionul Strășeni.

Aici, turiștii vor putea vedea cum se face mierea și chiar o vor degusta direct din stupuri.

„Avem patru feluri de miere, inclusiv miere cu fructe, cu nuci, cu migdale, cu prune, cu polen, toate din roada proprie. Sperăm că de acum înainte să ne viziteze, să cumpere produse de la noi din stupina proprie,” a subliniat proprietarul „Casa Mierii” din Micleușeni, raionul Strășeni, Victor Ciolacu.

Primarul comunei Micleușeni, Ion Dima speră că traseul turstic va face localitatea mai atractivă pentru turiști.

„Importanța cea mai mare este că noi o să fim promovați în republică și nu numai și vrem să atragem câți mai mulți turiști în zonele noastre de Codru. Vrem să promovăm meșterii noștri populari din teritoriu, vrem să promovăm obiceiurile, tradițiile, apicultorul respectiv de la Casa Mierii,” a afirmat primarul comunei Micleușeni, raionul Strășeni, Ion Dima.

A treia localitate, care a beneficiat de acest proiect este satul Dolna din raionul Strășeni. Aici, au fost creeate mai multe obiective turistice, între care beciul boierului Zamfirache Ralli,  dar și izvorul, și poiana Zamfirei.

„Bine ați venit în satul Dolna. Vă rugăm să serviți din pâine și sare. Vă rugăm să serviți un păherel cu vin.”

 

Edilul afirmă că proiectul va contribui la dezvoltarea localității Dolna.

„Suntem convinși că promovarea obiectivelor turistice locale din zona noastră de Codru sunt foarte benefice pentru dezvoltarea localității. S-a muncit foarte mult. Ne dorim ca să avem câți mai mulți turiști și să le placă,” a accentuat primarul satului Dolna, Romeo Ciochină.

La eveniment au fost prezenți și oficialii, care au susținut financiar proiectul.

„Acest proiect înseamnă foarte mult pentru mine personal, deoarece văd zâmbetele pe fețele localnicilor. Sunt foarte fericită să fac parte din acest proiect, pentru că acesta va crea noi locuri de muncă, va încuraja oamenii talentați să își creeze o afacere. Totodată, va oferi servicii mai bune pentru cei șase mii de locuitori ai acestor comune,” a specificat coordonatoarea rezidentă a ONU, Dafina Gercheva.

„Sper că această experiență a noastră va fi contagioasă și pentru alte comunități, care vor dori să se alăture acestei experiențe din partea noastră. Noi vom promova comunitățile prin diferite surse și sperăm că și voi  veți contribui  în continuare la acest proiect,” a afirmat  șefa Biroului de Cooperare al Elveției, Carolina Tissot.

Pentru realizarea traseului turistic, Guvernul Elveției a oferit 50 de mii de dolari, administrațiile publice locale- aproape 22 mii dolari. Iar băștinașii au contribuit cu peste opt mii de dolari.