Gripa se răspândește îngrijorător în rândul nisporenienilor. Potrivit medicilor, de la începutul acestui an au fost înregistrate zece cazuri de gripă, dintre care două, confirmate în laborator. Specialiștii spun că numărul pacienților diagnosticați cu această boală este dublu față de aceiași perioadă a anului trecut.

Ion Mîrza, din satul Iurceni are 71 de ani. Acum șase zile, bărbatul a fost internat în secția de boli infecțioase. Acesta a fost diagnosticat cu gripă sezonieră. Pacientul susține că s-a adresat la specialiști chiar de la primele simptome.

”Am fost cam transpirat și dezbrăcat și lucram, dar aici se strânge și m-a încleștat repede în piept și deja nu mă puteam răsufla și soția a zis că hai numaidecât să sunăm la ambulanță să vină. Când am ajuns iată mi-au zis că mă pun aici și direct la picurătoare, injecțiile. În fiecare zi medicamente, tot, și injecții. Acum, până când puțin mai ușurel. Mai tușesc așa câte o dată, mi-a zis și doctoreasa că mă lasă acasă, dar să mă păstrez cu răceala,” a spus pacientul, Ion Mîrza.

În prezent, în secția de boli infecțioase a Spitalului Raional sunt tratate două persoane bolnave de gripă printre care și Ion Mîrza. Medicii afirmă că pacienții sunt în afara oricărui pericol.

”Starea dinamică cu ameliorare, de acum. Au fost internați pe parcursul săptămânii trecute și acum merge în evoluție pozitivă. Riscul expunerii la virusurile respiratorii acute sunt la toate persoanele, însă o particularitate mai deosebită o prezintă copii mici și persoanele în etate,” a menționat medicul infecționist, Angela Ursu.

Și medicii de familie sunt mai solicitați în această perioadă, în special de către tinerele mămici și micuții acestora. Potrivit specialiștilor, cei care se adrează tardiv medicilor sunt adulții.

”Pe luna ianuarie avem înregistrate 10 cazuri de gripă, dintre care 2 cazuri sunt confirmate virusologic. Mamele se îngrijorează oricum de starea sănătății copiilor și se adresează mai frecvent. Spre regretul nostru pacienții mai în vârstă, adulții se adresează mai rar, că ei încearcă să se trateze acasă, cu diferite remedii naturale. Obligatoriu trebuie să se adreseze toți pacienții la medicul de familie, pentru a primi un tratament adecvat,” a afirmat medicul de familie, Silvia Ibriciuc.

Nisporenienii recunosc că apelează la medic atunci când deja nu mai au altă soluție. Aceștia afirmă că, la primele simptome, încearcă să se trateze singuri, acasă. Mai mult decât atât, vinul fiert pare a fi cel mai solicitat medicament pentru viroze, în rândul acestora.

”Nu, baba se păstrează, face un izvar cu piper negru și iutișor…piciorușele în apă fierbinte și nu am răcit. Toată vremea luăm, cu farmacistul sau cu medicul să avem de tuse, de răceala, de temperatură, toată vremea le aveam pe acestea în casă. Noi singuri ne mai tratăm, ca nu mai reușim să mai ajungem la medic.”

”Ceaiuri, inhalație, frecție acasă, ca să nu ajungem pe la spital, cu medicamente, antibiotice. Dacă avem deja mai grav ne adresăm la medic.”

”Cu ceai, tragem și câte un pahar de izvar fierbinte, cu piper negru și cu asta. Dar nu vin eu la medic, pentru așa ceva, mai iau o pastilă, una alta și trece.”

”Eu mai mult beau ceai cu lămâie, și văd că anul acesta încă nu am luat nicio infecție respiratorie și poate a da Domnul și nu voi mai răci.”

În luna octombrie a fost inițiată campania de imunizare împotriva gripei. În raionul Nisporeni au fost repartizate 2550 de doze de vaccin antigripal procurate de Compania Națională de Asigurări în Medicină.