A fi dascăl este o adevărată artă, iar această meserie nu se părăseşte seara odată cu hainele de lucru. Vera Adam din orașul Nisporeni, este profesorul care de patru decenii ghidează micuții în lumea cunoștințelor. De-a lungul celor 40 de ani de activitate, învățătoarea a predat la aceeași instituție de învățământ și a călăuzit 13 generații de discipoli. Dascălul își culege cu mândrie roadele muncii sale, mai ales că  cei mai mulți elevi de-ai ei au ajuns oameni mari în viață.

În fiecare dimineață, Vera Adam este așteptată de cei 26 de elevi din clasa a patra ai Liceului ”Mircea Eliade”. Zi de zi, ea le cultivă dragostea pentru carte, dar în același timp, le cizelează anumite goluri din comportamentul copiilor. Iar pentru ca să-i facă să iubească școala, învățătoarea îi surprinde pe elevi prin activități practice.

” Voi trebuie să găsiți răspunsul în ceea ce ați colorat voi. Dacă cele șase răspunsuri sunt pe un bilet, tu ești astăzi câștigătorul loto și vei câștiga o mie de euro. Iată, avem aici o mie de euro. Vedeți?”

”Am început-o cu ceea ce am învățat la pedagogie,  teorie, planuri, întâlnind la locul de față cu totul altceva. Deci practica și teoria sunt  lucruri foarte diferite, una înveți, cum este vorba aceea: ”Practica bate gramatica. ” În timpul celor 40 de ani, am avut diferite probleme, necazuri, dar ne consolează cel mai mult copiii, când venim la școală. Aici uităm de toate necazurile care sunt pe pământ,”  povestește  învățătoarea, Vera Adam.

Chiar dacă de câțiva ani este pensionară,  Vera Adam mărturisește că nu poate să lase așa ușor meseria pe care a îmbrățișat-o cu mare drag din primele clipe.

”Nu stau acasă, nu e bine să stai acasă, dar nici nu pot, caracterul meu nu e de acela ca eu să stau pe loc.  Eu tot timpul trebuie să fiu în  mișcare, să realizez ceva, să produc ceva. De aceea am să dau clasa a patra care o am acum și cred că am să mai iau o clasă. Să mă ajute Dumnezeu să fiu sănătoasă, în primul rând. Cunoștințe și putere, parcă am,” a mărturisit învățătoarea, Vera Adam.

Vera Adam mărturisește că se bucură pentru fiecare reușită a discipolilor săi, iar cea mai mare recompensă primită este zâmbetul sincer al copiilor.

”Toți copiii sunt copii și niciodată nu m-am străduit să evidențiez pe cei care sunt mai frumoși, care sunt mai îmbrăcați sau altfel. M-am străduit tot timpul să acord atenție fiecăruia în felul care el este. Așa cum este el,” a afirmat învățătoarea, Vera Adam.

Și părinții elevilor apreciază valorile cultivate de către dascăl.

”Are niște tactici foarte bune și foarte interesante ca copilul să-l atragă, nu să-i dea divergența de a nu merge la școală.”

”Suntem într-o relație apropiată, elev-profesor. O persoană foarte corectă, foarte onestă, o persoană care știe să ghideze orice situație, să aplaneze orișice și să îndrume absolut pe toți.”