S-a dat startul campaniei de recepționare a dosarelor de subvenționare pentru anul 2018. Cererile vor fi recepționate de către toate oficiile Agenţiei de Intervenţie şi Plăţi în Agricultură până pe data de patru aprilie. Prioritate în acordarea subvenţiilor vor avea producătorii de fructe şi legume, cei din sectorul zootehnic, dar şi fermierii care vor investi în dezvoltarea infrastructurii post-recoltare. Pentru start-upuri statul pune la bătaie 45 de milioane de lei, iar pentru celelalte cereri, peste 600 de milioane.

Nicolae Mocăneț este un tânăr agricultor din satul Cristești. Acesta și-a depus dosarul pentru subvenționarea clasică în luna octombrie, anul trecut. Noul an, i-a adus vești bune. Asta pentru că cei de la AIPA, i-au aprobat pachetul de documente și tânărul  a primit banii solicitați, în proporție de 65 la sută din investiție pe care și-a propus să o facă.

”Am depus dosarul în luna octombrie, 2018 și în decurs de trei luni de zile, statul mi-a răspuns și mi-au dat și banii. Înainte de a primi banii, au venit niște reprezentanți de la AIPA și au făcute poze. Au controlat dacă, într-adevăr utilajul procurat e nou și corespunde cerințelor și corespunde cu facturile pe care eu le-am prezentat. A fost totul în regulă și am primit banii 65 de procente, 50 pentru utilaj, pentru investiții și 15 procente pentru tânăr antreprenor, ” a spus antreprenorul, Nicolae Mocăneț.

Tânărul salută inițiativa statului și spune că își propune și anul acesta să își dezvolte afacerea agricolă cu ajutorul Guvernului.

”Planific, după ce termin această construcție să depun iarăși pentru subvenții. Susțin această idee ca tinerii să deschidă ceva acasă și să ceară ajutorul statului, eu sunt dovada că statul într-adevăr te ajută și te susține. Am prieteni care într-adevăr vor să deschidă și dacă prietenii mei vor apela la mine să îi ajut în completarea dosarului eu o să-i îndrum unde trebuie să apeleze, ” a menționat antreprenorul, Nicolae Mocăneț.

Din suma totală, adică 900 de milioane de lei, 220 de milioane sunt pentru acoperirea datoriilor de anul trecut, iar 633 de milioane de lei vor fi acordaţi fermierilor care vor depune cererile pe parcursul acestui an. Cererile de obţinere a subvenţiilor în avans pot fi depuse până în data de patru aprilie.

”Fondul de subvenționare anul acesta este la fel, 900 de milioane și sperăm că și agricultorii din raionul Nisporeni vor veni la oficiile noastre teritoriale. Pentru start-up-uri a fost alocată suma de 40 de milioane, dar în dependență de solicitări o sumă poate fi modificată, ” a comunicat vicedirectorul AIPA, Sergiu Batiușca.

Potrivit vicedirectorului Agenției de Intervenție și Plăți în Agricultură, prin aceste subvenții statul își propune dezvoltarea sectorului agricol.

”AIPA merge prin teritoriu, mergem și facem campanii de informare pentru a cunoaște agricultorii la ce domenii pot să aplice. Pentru a ajuta agricultorul să se dezvolte, pentru a ajuta tinerii agricultori să se lanseze în agricultură, pentru a crea noi forțe de muncă, pentru a rămâne aici, în țară și ținând cont că ramura agricolă joacă un rol important în economia țării, de aceea și statul vine cu aceste subvenții, ” a afirmat vicedirectorul AIPA, Sergiu Batiușca.

 

Pentru a-și pune afacerea pe roate, tinerii vor trebui să depună dosarele la Oficiul teritorial al Agenției de Intervenție și Plăți pentru Agricultură. Acesta  va trebui să conțină o cerere, dar și un un plan de afaceri fezabil într-o localitate rurală. Valoarea totală a proiectului propus nu trebuie să depășească un milion de lei. 65 la sută din valoarea cheltuielilor prevăzute în proiect vor fi acoperite de stat, iar restul banilor vor fi investiți de agricultori. Anul trecut, la Oficiul teritorial al Agenției de Intervenție și Plăți pentru Agricultură din Nisporeni au fost depuse în jur 160 de cereri, în valoare de aproape 18 milioane de lei, dintre acestea  în total 130 au fost aprobate.