În următorii patru ani, nouă localități din raionul nostru și altele nouă din raionul vecin, Hâncești, vor fi aprovizionate cu apă la robinete din râul Nîrnova. Asociația ”Bazinul Nîrnova”, care va implementa proiectul a fost creată astăzi. Aceasta va fi condusă de către președintele raionului Nisporeni, Ghenadie Verdeș.

”Vă felicit, sunteți președintele asociației ”Bazinul Nîrnova”.

Ghenadie Verdeș a fost ales cu votul al tuturor primarilor din cele 18 localități din raioanele Nisporeni și Hâncești.

”Ca obiectiv, ca scop ne propunem să avem un serviciu durabil. În  primul rând să fie pentru fiecare cetățean din raionul Nisporeni și vorbim concret la acest bazin să aibă acces la apă potabilă și canalizare, dacă să vorbim așa pe înțelesul tuturor că multe localități o au parțial,  ceea ce este o problemă majoră pentru raionul Nisporeni”, a declarat președintele raionului Nisporeni, Ghenadie Verdeș.

Printre localitățile care vor beneficia de apă potabilă la robinete din râul Nîrnova se număra și satul Seliște. Primarul, Victor Ivanov, declară că acest lucru va ușura viața sătenilor, dar și va contribui la dezvoltarea localității.

”Ne dăm bine seama că asociația va contribui de fapt la dezvoltarea chiar a localității și se va aprecia sau se va lua careva exemple de la colegii noștri din Franța, sau de implementarea unor situații benefice, pentru comuna noastra. Ne dăm bine seama că acest lucru este nou pentru noi, dar va fi un beneficiu foarte mare”, a menționat primarul satului Seliște, Victor Ivanov.
La constituirea asociației a fost prezent și deputatul democrat, Vasile Bîtca.

”În cadrul acestui proiect vom avea posibilitatea să construim rețele de aprovizionare cu apă potabilă de calitate în mai multe localități ale raionului Nisporeni pe segmentul râulețului Nîrnova, care vor avea posibilitatea să fie conectați la apeduct”, a afirmat deputatul PDM, Vasile Bîtca.

Noua asociație va ajuta cele 18 localități să gestioneze împreună serviciul de alimentare cu apă potabilă și canalizare. Totodată, să atragă investiții europene.

”Scopul acestui proiect este de a îmbunătăți accesul la alimentare cu apă și canalizare prin consolidarea  capacităților și implementarea unui model de guvernanță îmbunătățit și deja nemijlocit ajutarea primarilor și a reprezentanților administrației publice locale pentru implementarea și dezvoltarea cât mai multe instalații și echipamente, care nemijlocit, vor îmbunătăți calitatea apei și accesul,” a specificat reprezentantul asociației ”Solidaritate Apă Europa”, Adrian Furculiță.

Cheltuielile pentru apeducte și canalizări vor fi acoperite de asociația ”Solidaritate Apă Europa” din Franța, dar și de cele două administrații raionale din Nisporeni și Hâncești.