Peste 100 de gospodării din comuna Iurceni vor fi conectate la conducta de gaze. Asta după ce autoritățile locale au decis și în acest an să extindă conducta. Lucrările propriu zise au demarat săptămâna trecută. Pentru a vedea flacara albastră la ei acasă, locuitorii au scos din buzunare câte 5.500 de lei.

Cei patru muncitori lucrează de zori ca lucrările să fie finisate în termenul stabilit.
”Lucrările merg bine, anotimpul ține cu noi și sper să finisăm cât mai repede să intrăm în planul stabilit. Avem bătăi de cap că este trasată deja canalizarea și apa și aceasta este unica problemă care ne stopează, ar putea decurge lucrările mai rapid”, a spus muncitorul, Dumitru Goliș. 
Din cele 60 de gospodării, care urmează să fie conectate la rețeaua cu gaze, în mare parte locuiesc pensionari. Maria Moraru în vârstă de 70 de ani spune că abia așteaptă ca flacăra albastră să ajungă și la ea acasă. Bătrâna povestește că găsea cu mare greu un transport pentru a pleca să-și alimenteze butelia cu gaz.

” Un balon de gaz îl cumpărăm cu 300 de lei și ține două luni și jumătate și iată chiar acum căutam un transport să-mi încarc un balon și problematic este și la încărcare și este greu fără gaz. O să putem și noi încălzi un ceai și la miezul nopții. Sperăm să fie bine, am văzut în alte localități, în Nisporeni am niște rude și numai cheltuie atât de mulți bani”, a spus locuitoarea, Maria Moraru.

Și alți locuitori s-au arătat nerăbdători.

” Desigur că a fost greu. Trebuie la vreo două luni de zile de reîncărcat butelia și trebuia să ne ducem ori la Cornești ori la Cristești. Dar, deja dacă o să fie gaz natural la noi o să fie încă mai bine și mai ușor. Mai ales pentru noi pensionarii că suntem foarte mulți pensionari prin mahala, care 60 au sau 70 de ani. Așa că foarte ușor o să ne fie”.

” Este tare normal cu gazul ăsta că îl trage pe la oameni, am o părere tare bună. Este o ușurință din partea lemnelor nu o să fie nevoie să le aduci. Nu o să umblăm la o stație ca să umplem baloanele cu caz și acolo costă bani”.

Primarul comunei Iurceni spune că gospodarii din acest sector nu vor avea parte doar de flacară albastră la ei acasă, ci și de un drum mai bun.

”Acuma ne-am plănuit și am făcut o adunare cu acest sector, un dulap aparte separat care este peste un kilometru care urmează să fie gazificat. Persoanele contribuiesc la implementarea proiectului, au ieșit de până la 5500 de lei, iar din partea administrației publice locale noi o să venim cu un ajutor de 60 de mii pentru dulap și toate mecanismele instalate în acest dulap. Am selectat sectorul dat, deoarece este plănuit de-al asfalta din cadrul programului ”Drumuri Bune 2”. În dată după sectorul dat ne mutăm în sectorul numărul unu. Și în alt sector, numărul patru”, a menționat primarul comunei Iurceni, Ion Bocan.

Suma totală a proiectului este de 240 de mii de lei. 60 de mii de lei sunt bani alocați de către autoritățile publice locale, iar restul contribuția sătenilor.