Au apărut primii pui de prepeliță. Doritorii pot cumpăra pui de o zi care costă șase lei, sau unul de zece zile, prețul căruia este de zece lei. Printre cei care comercializează aceste păsări este și Uliana Iancu, din satul Grozești. Femeia spune că și-a deschis afacerea avicolă acum un an.

”Aici sunt puișorii de câteva ore, care îi ținem tot la călduț, ca să se usuce. Vreo 2-3 ore îi ținem aici. Aici au o zi, puișorii, deja, iar aici au 7 zile.”

Pentru ca afacerea să fie și mai rentabilă, Uliana  Iancu spune că ouăle de prepelițe folosite pentru clocire le colectează chiar de la prepelițele mature, crescute acasă.

”Aici avem prepelițele mature deja, care au 4- 5 luni. Nu le-am vândut fiindcă am vrut să le ținem și să le înmulțim cât mai mult. Ele se ouă. Ouăle le colectăm și le punem la incubație.”

În timp ce iubitorii de prepelițe pot deja să le cumpere, clienții care doresc pui de găină mai trebuie să aștepte încă o săptămână. Și asta pentru că perioada de incubare a acestora este de două mai mare și durează trei săptămâni. Uliana Iancu spune că vinde două sorturi de pui: argintii și broiler. Pentru primii, cumpărătorii plătesc opt lei, iar pentru un pui broiler 20 de lei.

”Aici avem puse ouăle de găină, ouăle de găină așteptăm pe săptămâna viitoare, miercuri să înceapă a scoate.”

Femeia din imagini este una din clientele fidele ale Ulianei Iancu. Aceasta afirmă că este mai ușor să-i cumpere, decât să pună ea personal, ouăle la clocit.

„- Acum deodată să le pun și mâncare, și apă, da?- Da, deodată, că ele mănâncă.- Da, ne plac, cum să nu ne placă? Noi am mai avut. Am cumpărat ouă, dar ne-au scos numai vreo 10 pui și au trăit numai 2.”

Pentru ca cumpărătorii să rămână mulțumiți de achiziție, tânăra antreprenoare le oferă acestora toate informațiile necesare de îngrijire a puilor.

”Prima perioadă e mai greu de crescut, ei iubesc o temperatură, să le fie foarte cald, cum le e frig încep a țipa și încep a deceda. Puii de găină tot iubesc temperatura, când îi scoatem măcăr 5-6 zile tot să stea la o temperatură de 38 de grade. Pentru puișorii de prepeliță eu le dau și rețeta la mâncare, primele 28 de zile. După care merge a doua rețetă și deja rețeta pentru ouat, adică ce trebuie să mănânce prepelița matură. Le dau în scris la fiecare, ” a spus antreprenoarea, Uliana Iancu.

La mare căutare sunt și ouăle de prepelițe, care potrivit specialiștilor sunt mai bogate în vitamine decât un ou de găină. Pentru cei care preferă acest aliment, femeia vine cu o recomandare.

”Ouăle fierte se curăță în felul următor, ca să nu fie..să nu se rupă pe lângă coajă. Le punem pe masă și le rotim puțin. Coaja s-a înmuiat și încep să le curățim. Vedeți cum se ia, rotund, se curăță așa și iese oul curat, întreg. Se fierb 3 minute ca să fie oul tare. ”

Un ou de prepeliță poate fi procurat la un preț de un leu cincizeci.