Peste 200 de mii de copii din ţara noastră beneficiază de condiții moderne în grădinițe. Asta după ce, pe parcursul ultimilor trei ani, majoritatea instituțiilor preşcolare au fost renovate şi dotate cu cele necesare. Lucrările au fost efectuate cu suportul Guvernului României şi contribuţia autorităţilor centrale şi locale din Moldova. Valoarea investițiilor se ridică la 26 de milioane de euro.

Grădiniţa „Povestea” din oraşul Nisporeni este una dintre cele 900 de instituții modernizate în ultimii ani. Aici, s-a făcut izolarea termică a clădirii, au fost schimbate geamurile, a fost instalată o centrală termică pe bază de biomasă și panouri solare, dar şi renovat blocul alimentar. Iar dormitoarele şi spaţiile de joacă ale copiilor au fost dotate cu mobilier nou.

Timotei are patru ani şi este unul dintre copiii care frecventează această grădiniţă. Mama sa, Cristina Moldovan susţine că, în ultimii doi ani, condiţiile pentru fiul ei s-au îmbunătăţit considerabil. 

„Copiii noştri au dispoziţie ca să spele mânuţe cu apă caldă care se încălzeşte de la bateriile solare. În grădiniţa este foarte cald, datorită proiectului încălzirii cu biomasă, cu aşa condiţii de sigur suntem şi mulţumiţi, şi liniştiţi”, a spus Cristina Moldovan, locuitorea oraşului Nisporeni.

„Dimineaţa ne spălăm mânuţele şi facem exerciţii şi ne jucăm cu copii. În grădiniţa este foarte bine.”

Și educatorii sunt mulțumiți de condițiile bune de muncă, dar și de salariile mai mari în urma reformei salarizării.

„Ajungeam până la trei mii şi acum trece peste cinci. Este un plus pentru tinerii specialişti. Îmi iubesc profesia, de aceea şi activez în această instituţie. Vreau să mulţumesc din numele tuturor tinerilor specialişti pentru suportul acordat”, a zis Marina Pralea, educătoare la grădiniţa „Povestea”.

Aflat în teritoriu, liderul democraților, Vlad Plahotniuc, a vizitat grădinița renovată pentru a se convinge de faptele bune făcute aici. Candidatul în circumscripţia Nisporeni a menționat că educația preșcolară este foarte importantă, iar investițiile în copii sunt investiții în viitor şi o societate mai bună. Partidul Democrat din Moldova a promovat și va pune în aplicare mai multe inițiative sociale de susținere a familiilor cu copii.

„Pentru fiecare copil familia să primească 200 de lei până la majorat. Asta sunt miliarde de lei pe care noi putem să le dăm în buget, pentru că le-am acumulat. Am dat peste mâinii la unii, nu se mai fură, vin bani la buget. Şi alte proiecte pentru copii există medicamente gratis la farmacii”, a declarat Vlad Plahotniuc, candidatul PDM în circumscripţia nr.17, Nisporeni.

La întâlnirea cu democrații, oamenii au abordat şi alte subiecte.