Elevii școlii profesionale din Nisporeni au dat start sezonului de semănare a cerealelor. În următoarele zile aceștia vor cultiva 20 de hectare de pâmânt cu orz. Cei drept, lucrările fac parte din planul de studii iar astăzi, aceștia au mers pe câmp și le-au arătat profesorilor cele învățate. Pentru munca depusă, învățătorii vor da calificative fiecărui în parte.

Pe câmp, entuziasmat l-am găsit elevul Marin Pușcașu, în vârstă de 17 ani. Tânărul spune că cele învățate astăzi îi va prinde bine, mai ales că își dorește să devină agricultor.

”Eu astăzi am venit la orele de practică,pentru ca să semănăm orz. La noi în Moldova sunt bune pământurile. În viață o să cumpăr pământ sau ceva și voi deschide o carieră. Pentru asta și am venit să învăț această meserie,” a spus elevul, Marin Pușcașu.

De aceiași părere sunt și alți elevi ai Școlii Profesionale.

”Noi suntem în sezonul de primăvară și vom începe semănatul orzului. Noi suntem la lecțiile practice. Este chiar foarte ușor de exemplu.”

Punem îngreșemintele în semănător iar în timp ce merge semănătoarea acestea se pun tot odata cu semința. O să mă ajute foarte mult –cu ce anume?- La prelucrările de pământ acum oamenii nu prea vor dar cred că cu generația noastră poți să mergi înainte.”

Pe lângă tehnica semănatului, tinerii învață și cum să folosească mașinile agricole.

”În fiecare sezon în fiecare an și toamna și primăvară depinde ce semănăm dacă e orz de toamnă și grîu de toamnă semănăm atunci iar dacă e de primăvara facem acum. Fiecare elev studiază mașinile agricole iar în timpul de față semănătoarea și totodată și tractorul și la aceste lecții deobicei primesc note,” a menționat maiestrul grupei, Vladimir Istrate.

Banii câștigați după recoltarea orzului vor fi folosiți în bugetul instituției.

„Astăzi ne aflăm pe lotul didactic a școlii profesionale unde se efectuează semănatul orzului de primăvară împreună cu elevii unde petrec practica de producere. Orzul la sfârșitul se recoltează după care se depozitează  și se realizează banii primiți totuși se folosesc în cadrul școlii,” a spus șeful lotului didactic al Școlii Profesionale Nisporeni, Gheorghe Robu.