“Cel mai bun polițist este chiar vecinul ” este un concept cunoscut, dar și pe larg pus în aplicare, în ultimii ani, în raionul Nisporeni. Peste două mii de nisporenieni sunt membri ai peste 100 de sectoare de supraveghere, puse pe roate de poliție împreună cu admistrația publică locală.

Voluntarii și-au transformat comunitățile în locuri mai sigure , au contribuit la diminuarea ratei infracționale, dar și au poziționat raionul Nisporeni pe locul II în țară în ceea ce privește numărul persoanelor implicate, dar și al rezultatelor.

Proiectul de Supraveghere de Vecinatate din orașul Nisporeni se bucură de un succes răsunator. În doar doi ani, aproape 300 de oameni au ținut cu tot dinadinsul să se implice și, astfel, să formeze 14 sectoare.

Fiecare sector este condus de către un lider. Ultimii spun că rezultatele sunt pe măsura implicării voluntarilor, care sunt ochiul și urechea politiei, adică dacă văd sau aud ceva suspect la vecini reacționează și sesizează imediat  forțele de ordine.

” Au fost cazuri de aflare a persoanelor străine în bloc și cazuri de gălăgie în curtea blocului uneori ne-am clarificat noi alteori am apelat poliția. Îndemnăm ca toți cetățenii să fe receptivi la diferite cazuri și sesizarea lor,” a spus lider sector  orașul Nisporeni, Aurelia Bolea.

”Ideea a fost foarte bună adusă în Nisporeni de poliție și ne-a implicat în proiectul acesta de supraveghere de vecinatate unde se lucrează cu toți locatarii din bloc. A fost caz când cumnata a văzut un baiat suspect, care se plimba și l-a reținut, iar a doua oara deja fura din casă,  l-a reținut și a sunat la poliție,” a menționat lider sector orașul Nisporeni, Mihai Vodă.

Șeful Sectorului numărului unu din orașul Nisporeni, Denis Popescu, susține că datorită implicarii vecinilor, urba a devenit, în ultimii ani, tot mai sigură.

”Mulțumită participanților de supraveghere de vecinatate pe parcursul anilor dați avem o descreștere a infracționalității și anume dacă în 2017 a fost înregistrată 141 de infracțiuni în anul 2018 au fost înregistrate 83,” a comunicat șeful Sectorului nr.1 din orașul Nisporeni, Denis Popescu.

În total, în raionul Nisporeni sunt 108 sectoare supravegheate de vecini.

”Datorită activităților și impunerea creării acestor sectoare de supraveghere de vecinătate, dacă avem pe țară o descreștere cu minus zece procente, pe raionul Nisporeni, la sfârșitul anului 2018 s-a stabilit că infracționalitatea în raionul Nisporeni a scăzut în jur de minus 19 procente,” a specificat șeful SSP a IP Nisporeni, Gheorghe Bargan.

Programul a diminuat rata infracțională, dar și i-a adus o mențiune Inspectoratului de Poliție Nisporeni.

”Suntem cu această apreciere și vom opta ca în viitor să ajungem chiar pe podium, pe treapta întâia. Mulțumim societății civile pentru implicare și poliția întotdeauna va fi la datorie și vom informa populația, ca să protejeze contra infractorilor, ” a afirmat  șeful SSP a IP Nisporeni, Gheorghe Bargan.

Programul”Supraveghere de Vecinătate ” a fost lansat în anul 2013 în țara noastră. Acesta a reușit să formeze un colectiv de peste 40 de mii de voluntari, fiind cel mai mare proiect implimentat în Republica Moldova, cu implicarea societății și a poliției.

supraveghere4

supraveghere2

supraveghere1