Discuţii eșuate între PSRM și binomul PAS-PPDA privind crearea majorității guvernamentale. Cei câţiva deputaţi din partea celor trei formaţiuni care au participat la consultările iniţiate de socialişti, la Parlament, au repetat acelaşi mesaje şi propuneri de mai multe ori, s-au contrazis, nu au avut răbdare să se asculte reciproc, s-au certat, iar, la final, s-au despărțit fără a găsi vreun consens.

Liderul fracțiunii parlamentare a PSRM, Zinaida Greceanîi, a plecat înainte de a începe discuţiile, supărată că n-au venit omologii ei, Maia Sandu și Andrei Năstase.

Întrevederea dintre socialişti şi cei doi reprezentanţi ai blocului „ACUM” au durat aproape o oră şi jumătate. Deşi cei de la binomul PAS-PPDA au spus de mai multe ori că nu sunt interesați de funcții, în timpul discuţiilor au insistat pentru crearea unui Guvern minoritar condus de Maia Sandu, şi pentru funcţia de președinte al Parlamentului pe care să o ocupe Andrei Năstase.

Propunerile au provocat indignarea socialiştilor. Ulterior, discuţiile au generat în acuzaţii reciproce.

Reprezentanţii celor trei formaţiuni nu au discutat nimic despre subiectele social-economice de interes pentru alegători. Totodată, socialiştii i-au acuzat pe cei de la „ACUM” că au venit nepregătiţi la consultări, pentru că nu ştiau exact ce prevăd proiectele propuse de PSRM.

„Ceea ce voi aţi arătat sunt cele care dezbină societate şi categoric nu pot fi discutate. Vorbim despre aspectele NATO – Nu este nicio lege cu NATO. – Nu, acolo … neutralitate. – Neutralitatea este transmisă în Constituţie. – Atunci, atunci pentru ce”, a spus Alexandru Slusari, deputat PPDA.

Mai mult, reprezentanţii blocului „ACUM” nu au fost pregătiţi să prezinte programul de guvernare al eventualului executiv minoritar. Asta deşi anterior liderul PAS, Maia Sandu, a dat asigurări că acesta deja este publicat pe site-ul formaţiunii.

După întrevedere, cei de la blocul politic „ACUM” au spus că vor examina solicitările PSRM, iar socialiştii vor lua o decizie finală vineri, la ședința Consiliului Republican.

„Noi am încercat să fim foarte flexibili. Am vrut să aflăm poziţia lor referitoare la coaliţia majoritară, singurul lucru posibil pentru a iniţia şi a avansa în crearea unei guvernări stabile în Republica Moldova. Ceea ce am constatat noi astăzi este o chestiune care ni se pare foarte regretabilă, este rigiditatea reprezentanţilor blocului ACUM atât din partea partidului PAS, cât şi DA referitor la eventualele discuţii. Este surprinzător faptul că până la urmă un bloc cu 26 de mandate insistă pe funcţia de speaker şi funcţia de premier”, a precizat Ion Ceban.