Nisporeniul are cu ce se mândri. În acest an, 13 elevi au ocupat locuri de frunte la olimpiadele republicane. Numărul este de aproape două ori mai mare decât anul trecut. Laureații, dar și profesorii acestora au fost premiați în cadrul Galei Excelenței în Educație. Aceștia au fost răsplătiți cu diplome, medalii și trofee de către autorități.

Elevii, care au fost premiați, spun că în spatele rezultatelor obținute stau multe ore petrecute cu cartea în mână atât la școală, cât și acasă.

” M-am pregătit foarte mult, deoarece a necesitat timp, muncă. Foarte mult a trebuit să citesc să mă pregătesc. A durat în jur la două, trei luni. Asta înseamnă că a fost destul de mult și a fost esențial pentru acest concurs”.

”Pentru această etapă m-am pregatit în jur de două luni cu această piesă. Și cred că m-am descurcat destul de bine. Prima dată când am auzit numele meu la această categorie și cu acest trofeu îmi venea să sar în sus de bucurie”.

”Mă simt fericită că am participat la acest concurs și mă bucur că mă aflu printre învingători. Ghidul a fost profesoara mea de Limbă și Literatură Română, care m-a îndrumat și mi-a fost mereu alături. Toată munca a decurs timp de o săptămână, fiindcă a urmat o serie lungă de filmări și toată această muncă a durat mult”.
Ei mai spun că nu ar fi reușit să-și îndeplinească visele, dacă nu ar fi fost susținuți de părinții lor.

” Mă mândresc cu succesele fiicei și acasă pe poliță avem trofeiele care le-a obținut de-a lungul timpului. Suntem alături de ea, de fiecare dată la fiecare concurs. Suntem în sală, suntem cu inima plină de emoții”.

Un rol important și decisiv l-au avut și profesorii acestora.

”Pur și simplu rezultatele copiilor, încerc să-i motivez, să-i încurajez să le spun că sunt buni, că sunt capabili, ca să fie printre învingători”.
Ceremonia de premiere a elevilor și a dascălilor a fost organizată de Direcția de învățământ a Consiliului Raional Nisporeni. Potrivit funcționarilor, numărul elevilor din raionul nostru, care au ocupat în 2019 locuri de frunte la olimpiadele republicane este de aproape două ori mai mare decât anul trecut. În acest an, au fost înregistrați 13 laureați, iar în 2018 – 7.

”Astăzi este un eveniment foarte important din cadrul unui an școlar, este evenimentul care include o omagiere și un element de gratitudine pentru toți actorii educaționali din instituțiile școlare și vine să omagieze pe pedagogii  și elevii care au avut un aport substanțial în munca desfășurată”, a afirmat șefa Direcției învățământ a CR Nisporeni, Nina Sterpu.

Printre cei prezenți la eveniment s-a numărat și secretarul de stat al Ministerului Educației, Culturii și Cercetării.

” A ajunge la gala excelenței înseamnă a depune efort, înseamnă a parcurge un drum foarte nevoios care cu siguranță, dumneavoastră, dragi profesori și elevi îl parcurgeți clipă de clipă”, a declarat secretarul de stat al Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, Angela Cutasevici.

Premianții au fost felicitați și de către reprezentanții Partidului Democrat.

”Anual, această gală a laureaților în educație să fie petrecută, este un eveniment, care este așteptat de cei, care depun efort. Aici în sală sunt acei, care au meritat din plin aprecierea tuturor profesorilor,” a menționat deputatul PDM, Vasile Bîtca.

În cadrul aceleiași gale au primit diplome și bibliotecarii, educatorii, dar și sportivii. Anual, ceremonia este organizată în luna mai.