Deputaţii din PAS şi PPDA ajută socialiştii să ascundă dovezile potrivit cărora PSRM a primit ilegal bani din Rusia, prin intermediul preşedintelui Igor Dodon. Aceştia au respins propunerea deputaţilor PDM de a crea o comisie de anchetă care să investigheze finanțarea externă a Partidului Socialiştilor. Asta chiar dacă anterior, liderii Blocului „ACUM” îl criticau dur pe Dodon şi cereau tragerea acestuia la răspundere pentru fapte de corupţie, mită, contrabandă, uzurparea puterii de stat şi negocieri secrete contrar Constituţiei. 

Propunerea PDM de a crea comisia de anchetă vine după ce recent, publika.md a publicat imagini video, în care Igor Dodon şi-a dat arama pe faţă că nu este doar lider informal al PSRM, aşa cum îşi argumentează de fiecare dată statutul când apare la evenimentele organizate de socialişti.

Şeful statului este şi cel care se ocupă de finanţarea Partidului Socialiştilor. Dodon i-a spus preşedintelui PDMVlad Plahotniuc, că primeşte din Rusia până la un milion de dolari lunar. Potrivit democratului Vladimir Cebotari, aceste declaraţii sunt grave, fiind încălcate inclusiv prevederile Codului Electoral. 

„Noi cu toţii am fost martori anumitor probe care au ieşit în spaţiul public în privinţa recunoaşterii de către unele persoane care deţin funcţii de demnitate publică a sumelor enorme de bani primite lunar din străinătate pentru asigurarea activităţilor, inclusiv electorală de campanie şi de întreţinere a unor partide politice.

„Aceste activităţi se încadrează perfect în prevederi sau elemente constitutive a infracţiunilor prevăzute de Codul penal”, a spus deputatul PDM, Vladimir Cebotari.

Alianţa PSRM-ACUM a refuzat crearea comisiei de anchetă.

„Este foarte important ceea ce aţi spus dumneavoastră numai că noi în Parlament nu trebuie să muncim pe baza speculaţiilor din mijloacele de informare în masă. 26 de voturi. Nu a acumulat numărul necesar de voturi”, a spus preşedintele Parlamentului, Zinaida Greceanîi.

Astfel, aleşii PAS şi PPDA îi apără pe socialişti, chiar dacă anterior cereau ca Igor Dodon să fie pedepsit pentru infracţiuni destul de grave.

„Noi cerem tragerea la răspundere a lui Igor Dodon şi investigarea faptelor de corupţie, mită, contrabandă, uzurparea puterii de stat şi negocieri secrete în afara câmpului constituţional”, a spus liderul PAS, Maia Sandu.

Recent, preşedintele PCRM, Vladimir Voronin, fostul şef de partid al lui Igor Dodon, a declarat că este convins că imaginile video sunt reale. Şi asta pentru că Igor Dodon tot timpul a trădat pentru bani. 

„Cunoscând cine este acest personaj, acest Dodon, eu sunt convins că acesta este un adevăr. El poate din interes, dacă i-ar mai pune ceva în buzunare, în mâini sau în conturi străine, nişte parale, el poate vinde pe oricine şi oricând”, a spus preşedintele PCRM, Vladimir Voronin.

După apariţia înregistrărilor video în care Igor Dodon spune cu gura lui că PSRM este finanţat din banii proveniţi din Federaţia Rusă, procurorii s-au autosesizat. Procuratura Generală a precizat că informațiile apărute în presă şi numeroasele adresări ale oamenilor au dus la inițierea unui proces penal în acest caz. Oamenii legii au început să acumuleze probe şi să audieze persoane.