A ținut în mână acul și firul de ață din fragedă copilărie. Din acel moment a simțit nevoia să aștearnă pe pânză chipurile bisericești, dar și să confecționeze ii inedite. Vorbim despre Maria Bărgan din satul Valea Nîrnovei. Treptat, pasiunea femeii s-a transformat și într-o mică afacere. Meșterița spune că  lasă acul din mână doar în zilele de sarbatoare.

Dacă dimineața pe Maria Bărgan în vârstă de 67 de ani o găsim la grădinița din sat, seara, femeia este acasă cu acul și ața în mână. Femeia spune că cea care a îndrumat-o în arta broderiei a fost mama sa.

”Brodez la îndemnul mamei , mama era amatoare de broderie, primele puncte ea m-a învățat, lănțișorul și apoi cruciulița pentru că ea iubea. Și tradiția aceasta vine de la bunică și de la străbunică. Brodam prosoapele la început. Fiecare mamă dacă are fete pregătește pentru fată chiar și acel prosop elementar, acea năfrămiță și de acolo s-a pornit,” a povestit meșterița, Maria Bărgan.

Chiar dacă e mereu cu acul în mână, în zilele de sărbătoare femeia spune că …

”Duminica nu îmi mai permit să brodez sau când e sărbătoare mare Paștele, Crăciunul, nu mai brodez, dar televizorul nu am timp, de sarbatorile mari citesc,” a spus meșterița, Maria Bărgan.

Chiar dacă și broderiile sunt la mare căutare, cel mai mare venit femeia îl obține din confecționearea unei ii.

”Am avut câteva ii și le-am vândut. 400 de lei o ie.  –Cât timp a-ți lucrat la o ie?- O lună de zile, așa intens, dar era una copilărească. Însă una mare cred că mai mult cere, mult mai mult,” a menționat meșterița, Maria Bărgan.

 

Prețul lucrărilor marca Maria Bărgan încep de la 100 de lei și ajung până la 800 de lei.