Din primăvara acestui an, satul Ciorești, inclus în proiectul ”Dor de Codru”,  ar putea să primească primii turiști, întrucât ofertele vor fi expuse în vânzare de agențiile de turism din țară.  Străinii vor putea să viziteze 13 obiective turistice, între care pensiuni și ateliere de meșteșugărit. Administratorii locațiilor sunt, acum, în febra pregătirilor, însă dau asigurări că lucrările vor fi încheiate la timp.

Printre punctele incluse pe harta traseului turistic se numără pensiunea Iuliei Axente. Proprietara a realizat până acum 30 la sută dintre lucrări, dar este sigură că până  la venirea primelor turiști acestea vor gata cap – coadă.

”Am aplicat la un proiect și n-am trecut în primul pas, a zis să mai așteptăm și deja așteptăm să vedem ce va fi. Dacă s-ar găsi investitorii care să ne ajute. Oricum eu nu mă opresc, eu o să fac cu puterile mele cât o să am. Ne propunem și cazare până la șase persoane, pe timp de vară, ” a spus proprietara unei pensiune, Iulia Axenti.

Aici, străinii vor fi răsfățați cu bucate tradiționale, preparate din alimente bio. Pentru un meniu, aceștia vor trebui să scoată din buzunare până la 150 de lei.

”În meniu, noi am putea oferi turiștilor, ca bucate tradiționale, în special zeama de găină de casă. Avem băuturi, noi putem ca să-i deservim cu vin de tot felul și roșu, și alb avem, și țuică avem de casă.”

Un alt punct turistic este atelierul de meșteșugărit al lui Zaharia Triboi, unde curioșii vor beneficia de un masterclass în domeniului olăritului la prețul de numai 15 lei.

”Ne-am gândit că e normal ca lumea venind la noi să încerce și ei să modeleze la roată, chiar și niște jucării tradiționale. Acasă, în atelier. Acolo mai trebuie rafturile de prefăcut și de pus teracotă pe podea și la balcon acolo mai este de lucru, avem de lucru, dă Doamne sănătate, ” a menționat meșterul popular, Zaharia Triboi.

Edilul localității susține că mai mult de jumătate din  atracțiile turistice sunt gata să primească turiștii. Iar agențiile de turism îi vor ajuta să găsească clienții.

”Din aceste 13 funcționale sunt, astăzi, circa jumătate din ele sau undeva 70 de procente din ele. Da, poate nu sunt în condițiile cele mai solicitate, nu sunt cele mai optime, mai bine zis, dar oricum condiții minime putem să oferim. Au intrat în atenția agențiilor de tursim. Una din agențiile de turism au făcut un pachet.  Știu că prima, paremi-se una e chiar în primăvară. Promovăm acest traseu turistic, să-i spunem turistului din țară și de peste hotare ce putem să-i oferim,” a afirmat  primarul comunei Ciorești, Valeriu Guțu.

De asemenea, Valeriu Guțu este sigur că turismul va contribui la dezvoltarea economiei locale.

”Vor avea ei locuri de muncă și vor crea și alte locuri de muncă. Acesta ne este scopul, crearea locurilor de muncă. Ulterior prin impozitele pe care le vor achita la bugetul local, în felul acesta noi vom avea posibilitatea ca să dezvoltăm comunitatea,” a menționat primarul comunei Ciorești, Valeriu Guțu.

Oamenii sunt bucuroși că satul lor va fi vizitat de străini și sunt siguri că acest lucru va ajuta la păstrarea tradițiilor și a obiceiurilor.

”Desigur că ne mândrim, e un lucru foarte frumos, suntem și noi vestiți în Moldova. Suntem un popor cu obiceiuri frumoase, este foarte plăcut pentru noi că avem așa lucruri în satul nostru natal, nici nu am visat la așa.”

”Iată dacă vin chiar niște turiști străini să vădă unde sunt punctele astea de odihnă, chiar și la același iaz. Ideea nu e rea, e bună. Îmi crește inima.”

”Cred că vor veni turiști, o să facem mai departe. O să se dezvolte, da. Și mă mândresc cu satul meu că e unul renumit și vă spun că are tradiții care cred că prin alte sate nu sunt.”

Traseul turistic ”Dor de Codru” a fost lansat lansat în toamna anului trecut. Pentru realizarea acestuia, Guvernul Elveției a oferit 50 de mii de dolari,  administrațiile publice locale- aproape 22 mii dolari, iar băștinașii au contribuit cu peste opt mii de dolari.