Vizitatorii casei de cultură din comuna Brătuleni nu vor mai fi nevoiți să îndure frigul. Asta după ce în instituție a fost instalat un cazan pe bază de biomasă. Noul sistem permite încălzirea celor trei încăperi printre care și sala de festivități. Administratorii casei de cultură susțin că este pentru prima dată când centrul cultural dispune de un sistem de încălzire.

”De aici, de la cazanul dat, pornesc țevile, spre casa de cultură și bibliotecă. Pleacă de aici, aici este surplusul de apă, în caz de necesitate. În casa de cultură, țevile vin din anexa dată, calorifele sunt călduțe.”

Aliona Lupei este directoarea casei de cultură deja de șapte ani. Aceasta afirmă că sătenii se pot bucura, în sfârșit de evenimentele organizate în cadrul sălii de festivități ai casei. Ea povestește că înainte ca încăperea să fie încălzită, oamenii erau nevoiți să îndure frigul, iar în unele cazuri plecau acasă la mijloc de concert. Acum însă situația este diferită. Aliona Lupei spune că în cadrul ultimei manifestații din incinta instituției, oamenii nu se dădeau plecați acasă.

”Orice manifestare, orice se petrecea în casa de cultură așa era, iarna, eram nevoiți să rezistăm așa cum era. S-au instalat 10 calorifere, care își fac funcția destul de bine. Duminică am și probat. Acum a fost sala arhiplină, au fost foarte mulți și vă spun lumea a stat, invitații au plecat, dar lumea tot mai stătea de vorbă,” a spus directoarea Casei de Cultură, Brătuleni, Aliona Lupei.

Aliona Lupei mai povestește că până acum, încălzită era doar biblioteca. Acum însă, noua instalație nu doar că asigură cu căldură toate încăperile ci și  economisește banii instituției. Până acum, doar biblioteca dispunea de căldură. Aici era un cazan care funcționa pe bază de lemne.

”De când ni s-a dat cazanul nou folosim cu peleții dați, la care zicem noi că facem și economie, plus căldura este mai mare.”

”Noi cu o lădiță de peleți ne încălzim o zi întreagă. Și ca ordine, și ca fizic, ne-am dus, am luat peleții, i-am pus în cazan. Lemnele trebuia tăiate, despicate. Ne este mult mai ușor să ne ducem să luăm gata făcute să punem, decât atîtea trebuiau făcute lucrări, ”  a menționat directoarea Casei de Cultură, Brătuleni, Aliona Lupei.

Pentru acest proiect s-au cheltuit în jurul la 60 de mii de lei, bani alocați din bugetul local.

”Am fost nevoiți să mergem să facem încălzirea acum și chiar și aceleași concerte, aceeași discotecă pentru tineret se petrecea în frig. Toate materialele m-au costat 40 de mii și lucrul undeva vreo 20 de mii, ”  a comunicat prin telefon, primarul comunei Brătuleni, Nicolae Chercheja.

Casa de Cultură din comuna Brătuleni a fost deschisă, pentru prima dată, în anul 1956.