Campania ”Un doctor pentru tine” a ajuns și în satul Iurceni din raionul Nisporeni. 120 de persoane au făcut screeningul pulmonar gratuit, după ce o echipă mobilă de medici s-a deplasat în localitate. Inițiativa a bucurat enorm, în special, persoanele în etate.

De dimineață, localnicii au venit la Centrul de Sănătate din sat pentru ca să beneficieze de examinarea radiologică gratuită.

„ – Vreau să trec pentru că e aproape de casă și nu ne ducem pe drumuri că acum cu viroză cu tot felul de boli. – Și ce părere aveți că este gratis?- Este foarte bine că ne scutește de mai multe. Ne face economie la pensie. ”

„– De mult timp stați în rând?- Cam deja de o ora jumătate. ”

„Am fost și am trecut renghenul, ca să ne căutam de sănătate, pentru că ne-a adus la noi în sat și este fără plată fără nimic și pe loc, aici, și suntem mulțumiți. ”

Lista beneficiarilor a fost întocmită de către angajații Centrului de Sănătate.

„ Acestea sunt persoane, care din grupa de riscuri, care sunt emigranți, care fără locul de trai stabil și la care le vine greu să se ducă la raion, să facă investigație de renghenografie, ” a spus asistenta medicală a Centrului de Sănătate Iurceni, Tatiana Ciorici.

 

Cabinetul mobil dispune de radiografie pulmonară, iar investigația durează mai puțin de zece secunde.

„ Deci procedura este simplă la prima vedere, pacientul se prezintă cu un act, îl înregistăm, iar apoi trece investigația. Rezultatele vin în decurs de două săptămâni, ” a menționat  tehnicianul radiolog, Victor Gaina.

Potrivit medicilor, aceste investigații vor depista persoanele, care suferă de boli pulmonare, dar și vor preveni decesele cauzate de acestea.

„Mașina aceasta, radiologia mobilă este foarte binevenită pentru populația din sat și din celelalte sate pentru că nu toți au posibilitatea să se deplaseze la raion. Aici, sunt cheltuieli adăugatoare pentru oameni, sunt oameni, care greu se deplasează. Aceasta este o măsură de profilaxie pentru a depista schimbările la plămâni, ” a spus medicul de familie al Centrului de Sănătate Iurceni, Tudor Spînu.

Campania ”Un doctor pentru tine” a fost lansată anul trecut de Executiv, la inițiativa premierului Pavel Filip, pentru a le oferi oamenilor de la sate acces la serviciile medicale de calitate.