Blocul ACUM face primul pas spre anticipate. Maia Sandu şi Andrei Năstase a refuzat orice discuții despre formarea unei majorități în Parlament. Anunţul a fost făcut de cei doi la o conferință de presă. Blocul ACUM a respins și invitația PSRM, care a anunțat că așteaptă reprezentanții PAS și PPDA la discuții preliminare.

„Chiar vă gândeați că vom merge? Ați văzut că este o invitație făcută fără răspuns. Cum adică să mergem la sediul PSRM? V-ați închipuit dvs. așa ceva?”, a menţionat Andrei Năstase, președintele PPDA.

La rândul lor, socialiştii îi acuză pe reprezentanţii PAS şi PPDA de populism, de adoptarea politicii struţului şi de inducere în eroare a propriilor alegători, cărora le-au promis rezolvarea problemelor sociale şi economice ale ţării, dar în realitate preferă să stea în opoziţie.

„Ne pare rău de politica struţului adoptată de blocul „ACUM”. Au preferat să bage capul în nisip şi să nu le pese de evoluţia politică de mai departe a ţării”, a spus Ion Ceban, deputat PSRM.

Schimbul de replici vine după ce liderii PAS şi PPDA au anunţat că resping invitaţia PSRM la discuţii privind o eventuală colaborare parlamentară. În acelaşi timp, Maia Sandu şi Andrei Năstase cer sprijinul individual al deputaţilor, din toate fracţiunile parlamentare, pentru aprobarea mai multor proiecte legislative.

Printre acestea se numără demiterea conducerii mai multor instituții din ţară, cum ar fi Centrul Național Anticorupție, Curtea Supremă de Justiţie, Procuratura Generală, Serviciul de Informații și Securitate, a Comisiei Electorale Centrală, a Consiliului Audiovizualului, dar şi anularea sistemului mixt de vot.

Liderii PAS-PPDA nu au putut însă explica cum îi vor convinge pe ceilalți deputați să le susțină iniţiative legislative, în condiţiile în care refuză orice dialog cu partidele care au intrat în Parlament.

„În momentul în care în Parlamentul Republicii Moldova au fost votați oameni pentru a îndeplini promisiunile electoratului, acești oameni au acum ocazia să demonstreze, alături de blocul ACUM, că își doresc să creeze condiții pentru toți cetățenii din Republica Moldova”, a declarat Maia Sandu, președintele PAS.

„Prin maximă transparență, prin prezentarea de proiecte așa cum am făcut-o astăzi, așa cum am făcut-o pe parcursul timpului, pe o platformă parlamentară deschisă”, a menţionat Năstase.

„Pentru a aproba la modul practic legi şi a face remanieri propuse de către „ACUM” este nevoie de preşedinte de Parlament, vicepreședinți, birou permanent, comisii, iar multe dintre cele anunţate este nevoie, aici repet, de un guvern învestit. Acest lucru îl poate confirma orice student din anul I, de la Facultatea de Drept”, a zis Ion Ceban, deputat PSRM.

Propunerile blocului „ACUM” au fost de mai multe ori criticate de comentatorii politici şi constituţionalişti. Fostul judecător al Curții Constituționale, Nicolae Osmochescu, susţine că orice diletant cunoaşte că nu este real ca pachetul de legi propus de „ACUM” să fie aprobat înainte de a fi alese organele de conducere ale Parlamentului.

„La momentul actual, aceste proiecte rămân numai proiecte, deci chiar nu proiecte, dar idei, fiindcă orice proiect trebuie să fie primit de parlamentul funcţional”, a spus Alexandru Cuznețov, expert în Drept constituţional.

Iar fostul preşedinte al Curţii Constituţionale, Alexandru Tănase, a declarat recent că metodele celor de la „ACUM” privind instaurarea aşa-zisei situaţii excepţionale în justiţie şi anularea mai multor legi organice sunt bolşevice, care vor duce la haos în societate.

Sursa: PUBLIKA.MD