A luptat pentru propriile medalii, iar acum – pentru cele ale elevilor săi. Este vorba de antrenorul de lupte libere din orașul Nisporeni, Grigore Ciorici. De douăzeci de ani, bărbatul pregătește tinerii din zonă, iar mulți dintre discipolii săi s-au învrednicit de titlul de campioni naționali sau internaționali.

Grigore Ciorici, în vârstă de 45 de ani, spune că abilitățile pentru luptele libere le-a descoperit la vârsta de 12 de ani, atunci când a intrat pentru prima dată într-o sală de sport.

„Însuși sportul, în special, luptele care le-am ales, asta e caracter. Pe saltea uiți că ai prieteni, după saltea, da. Asta e dezvoltarea caracterului. Este și o lozincă, într-un corp  sănătos, o minte sănătoasă, adică altfel gândești. Asta eu cred că mult înseamnă a practica un sport,”  a povestit antrenorul de lupte libere, Grigore Ciorici.

Acesta a urmat o carieră sportivă, care a durat 13 ani. Timp în care sportivul, Grigore Ciorici a cucerit medalii la numeroase competiții. Atunci când s-a retras de pe ringul de luptă, el spune că nu se gândea nici pentru o clipă să îmbrățișeze meseria de antrenor. Dar tinerii dornici să-i urmeze calea l-au făcut să se răzgândească.

„Chiar de la bun început, adică, salariul nu m-am uitat la salariu, salariu era 180 de lei. Așa antrenorul a fost un antrenor, m-a implicat sau a văzut ceva așa și mi-a spus în față: dacă nu mă promovezi tu, altcineva cred că nu mai rămâne. Și așa s-a primit că după un timp, chiar dacă mă mai gândeam să mă mai duc, mă uitam copiii mei, îmi era jale de ei, niște copii bine, bine, bine pregătiți,” a mărturisit antrenorul de lupte libere, Grigore Ciorici.

De-a lungul anilor, antrenorul a pregătit sute de tineri și spune cu mândrie că mulți dintre discipoli l-au răsplătit cu primele locuri ocupate la competiții din țară, dar și din străinătate.

„Ceea ce se vede aici, este o parte din trofeele  obținute de către băieți. Sunt clasamente pe echipe, nu particular. Aceasta este Turneul Internațional, Cluj Napoca, 2017, care noi ne-am clasat pe locul 3.”

Astăzi, antrenorul se pregătește, alături de fratele său, Vasile Ciorici, de găzduirea Turneului Internațional de Lupte Libere, care va aduna sportivi de diferite vârste din toată țară, dar și peste hotarele ei.  45 dintre participanți vor fi elevii lui Grigore Ciorici.

„Pentru copii de a promova un mod de viață sănătos, de a implica, de a fi cât mai activi. Vor participa 45 de copii, căci aici este un turneu care nu e, cum am spus, nu e republican, este o concurență foarte mare și de aceea am hotărât că nu putem toți copiii. Normal că avem emoții, parcă am ieși noi, adică am ieși pe saltea și noi am face: Ne controlăm și rezultatul muncii noastre,” a afirmat antrenorul de lupte libere, Grigore Ciorici.

Turneul va începe, mâine, la ora 10:00, în Sala de Sport din orașul Nisporeni. La cea de-a opta ediție a competiției vor participa sportivi din Republica Moldova, Belarus, Bulgaria, Ucraina și România.