Au îmbrăcat uniforme de pompieri şi chiar și-au testat deprinderile de a mânui un furtun. Vorbim despre 12 elevi ai Liceului Teoretic “Mircea Eliade” din orașul Nisporeni, care au devenit pentru o zi salvatori. Adolescenții au mai și învățat cum să acorde corect primul ajutor medical. Lecția face parte din pregătirile pentru concursul “Școala Bărbăției”, care va avea loc la sfârșitul acestei săptămâni.

Elevii au văzut îndeaproape autospecialele folosite de pompieri pentru stingerea incendiilor şi au aflat tehnici de bază în acordarea primului ajutor de la paramedici. Unora dintre aceștia le-a fost pe plac meseria de salvator și nu exclud faptul că când vor crește mari vor alege și ai această cale. Alții au spus că datorită pompierilor vor fi mai pregătiți pentru concurs.
Aici am venit să acumulăm mai multă experință în domeniul pompierilor și să facem față oricărui obsatocal de la concurs. Am încercat să ne îmbrăcăm în echipament cât mai repede posibil.”

Te simți mai bine că poți salva viețile unor oameni. Te simți ca un erou. A fost interesant.”

”De la început îți pare greu, dar cu timpul ne mai obișnuim. Este foarte interesant, e o plăcere de a salva oameni, să fii pompier, să fii alături de dânșii, de niște eroi.”
Pompierii spun că în cadrul lecției s-au axat anume pe acele însușiri de care elevii vor avea nevoie la competiție.

”Deci sunt mai multe probe ce țin de stingerea incendiilor la tavă, respectiv desfășurarea de luptă, stafeta combinată, de acuma ghidează și salvează. De ce nu, până la urmă pe ei îi privește, pot să-și aleagă să fie pompieri adică să-i ajute la alegerea profesiei ca pompier,” a spus șeful de servicii apărare împotriva incendiilor, Marcel Sîrbu.

Anul trecut, la concursul Școla Bărbăției, echipa din raionul Nisporeni s-a plasat pe locul patru.